Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni na raspravu

Župani protiv smanjivanja broja županija: One su nositelji regionalnog razvoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći broj župana protivi se promjeni sadašnjeg teritorijalnog ustroja i broja županija, no svi se slažu da postojeći sustav treba biti efikasniji, bolji i brži, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk nakon sjednice Izvršnog odbora te zajednice.

Tema sjednice odbora, koji čine svi župani, bila je reforma lokalne i područne (regionalne) samouprave te budućnost županijskih uprava za ceste, a župani su još jednom naglasili važnost fiskalne decentralizacije i potrebu izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Odlučivanje o lokalnim potrebama, ali i raspoređivanju sredstava, kažu, treba se spustiti na razinu blisku građanima.

Pročitajte i ovo Mato Lukić preuzeo dužnost župana - 1 dosadašnji zamjenik FOTO Osječko-baranjska županija dobila novog čelnog čovjeka: Mato Lukić najavio prve aktivnosti Slika nije dostupna Zanimljiva borba Tko će biti župan Splitsko-dalmatinske županije?

'Cijela reforma lokalne i područne samouprave do sad se u javnim raspravama svodila na teritorijalni preustroj, no građani imaju pravo reći što kod županija smatraju dobrim, a što lošim. Naš je stav da je ovaj teritorijalni koncept pokazao i puno dobrih strana. Analiza mora reći je li problem u samom teritorijalnom ustroju ili se radi o tome da nadležnosti nisu dobro podijeljene između lokalne i centralne vlasti', poručio je Pauk. Najavio je da će HZŽ zauzeti aktivnu ulogu u procesu reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave.

HZŽ traži detaljnu analizu postojećeg stanja prije povlačenja bilo kakvih poteza u najavljenoj reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave. Hrvatska je jedna od najcentraliziranijih europskih zemalja, a u reformama županije trebaju imati aktivnu ulogu te preuzeti na sebe provedbu decentralizacije, rekao je Pauk. Ustvrdio je kako od 100 kuna stvorenih u državi, 90 ode na državu, 5 na Grad Zagreb, a 5 na sve ostale jedinice lokalne samouprave i područne uprave.

'Nadamo se da će se krenuti u najavljivane reforme, ali na način da će županije biti prepoznate kao nositelji regionalnog razvoja, koji će argumentirano moći predlagati rješenja, te preuzeti aktivnu ulogu u reformi školstva, zdravstva I socijale', kazao je. To se, tvrdi, posebno odnosi na reformu državne uprave koja danas ima uspostave u svim županijama i koja, ističe, u sadašnjem obliku nema smisla. Županije mogu same obavljati te poslove kao što je to bio slučaj prije 2001., odnosno prije centralizacije, poručio je predsjednik HZŽ-a.

Istaknuo je i da su župani spremni za kvalitetnu I stručnu raspravu, jer županije, kako su danas postavljene, više ne mogu kvalitetno funkcionirati. 'Nameću nam se novi poslovi, a nema sredstava za njihovo obnašanje – bez obzira radi li se o školstvu, građevinskim dozvolama ili županijskim upravama za ceste', rekao je Pauk.

Na sjednici je istaknuta i važna pozitivna uloga županijskih razvojnih agencija, za koje je rečeno da spašavaju cjelokupnu gospodarsku situaciju u županijama, i zahvaljujući kojima su županije, najuspješnije u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Župani su se usprotivili i nedavnoj inicijativi za ukidanjem županijskih uprava za ceste te namjeri da njihovu funkciju preuzmu Hrvatske ceste. 'Smatramo da je to totalno van pameti jer županijske uprave najbolje znaju kako skrbiti o regionalnim cestama. Problem je u sredstvima koja su okljaštrena u zadnjih godinu i pol dana – za oko 40 posto sredstava koja su do tada imale te županijske uprave', rekao je Pauk. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene