Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Schengenski režim

Nema više kontrole osobnih dokumenata u zračnim lukama: "Ovo će biti dodatni poticaj i motivacija ljudima da dolaze u Hrvatske"

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Zračna luka - 1 Zračna luka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zračna luka - 2 Zračna luka - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zračna luka - 3 Galerija 1/4 >>
Hrvatske zračne luke su od nedjelje u Schengenskom režimu. Putnici koji lete iz Hrvatske ili u Hrvatsku iz naših i europskih zračnih luka od danas ne prolaze kontrolu osobnih dokumenata. Ostaje samo sigurnosna kontrola nakon koje ulaze u zrakoplov.

Današnjim danom, kojim počinje i ljetni red letenja, Hrvatska je potpuno završila proces ulaska u Schengen. Putnici tako više ne prolaze kontrolu osobnih dokumenata, već samo sigurnosnu kontrolu prije ulaska u zrakoplov.

Brojne je putnike novost razveselila: "Lakše nego prije, jako sam umoran, tako da sam sretan što ne moramo na kontrolu", rekao je Henry koji je doputovao iz Beča.

Složio se i Robert koji je sletio iz Poljske: "Sad je drugačije, Varšava bez Schengena, tu bez Schengena, dvije kontrole manje."

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršen važan proces Velika promjena uoči početka turističke sezone: Od ponoći je u hrvatskim zračnim lukama ukinut dio kontrola

Zračne luke prilagodile su svoje prostore novom režimu. "Mi smo prije imali 80 posto međunarodnih letova, 20 posto domaćih, sada je to omjer 70 posto domaćih, 30 međunarodnih", istaknula je direktorica Zračne luke Franjo Tuđman Lidija Capković.

Za putnike izvan Schengena se ništa ne mijenja, ostaju temeljite kontrole za treće zemlje: "Čekanja će uvijek biti ako će dolaziti u relativno kratkom roku s većim brojem putnika, ali ništa neuobičajeno", rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Kako sve funkcionira na terenu, ministar Davor Božinović provjerio je u splitskoj zračnoj luci, pozitivni učinci, kaže, bit će veliki. "Brže i protočnije, kako za Dalamciju i turizam, tako i gospodarstvo, za poslovne ljude, kontakte. Ovo će biti dodatni poticaj i motivacija ljudima da dolaze u Hrvatske", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuje se da će padati rekordi Velika promjena od ponoći u zračnim lukama u Hrvatskoj: Ravno iz zrakoplova po prtljagu bez kontrola

Danas je i prvi dan ljetnog reda letenja, za prvi schengenski zrakoplov Zadar je pripremio vodeni pozdrav.

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić komentirao da će se manje kontrole odraziti na promet: "Najave su izvrsne, vjerujemo da je i ovo utjecalo na taj rast i da će rast u idućim godinama biti povezan s ulaskom u Schengen."

Ovo je i prvi užurbani dan u Zračnoj luci Dubrovik, prošle nedjelje bilo je šest aviona, danas 18.

"Nama općenito ljetni red letenja čini od 90 do 95 posto prometa, u tom smisli već na tjednoj bazi od 30 letova idemo na 120 letova, veliko povećanje", rekao je direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać.

Sve je spremno za nadolazeću turističku sezonu, a Hrvatska je današnjim danom potpuno završila proces ulaska u Schengen

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene