Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Analiza europskih zemalja

Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Objavljena je lista europskih zemalja prema visini životnih troškova, pogledajte gdje se našla Hrvatska.

Američka organizacija World Population Review prikupila je podatke o globalnom stanovništvu i demografiji u Europi. Objavili su listu europskih zemalja rangiranu po cijenama dobara i usluga. 

U obzir su uzeli pet kriterija: životni troškovi, cijene najma, cijene namirnica, cijene u restoranima i indeks proizvođačkih cijena.

Pročitajte i ovo Saharski pijesak stigao do Hrvatske Objavljene satelitske snimke Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: "Atmosfera u dijelovima zemlje bit će zamućena"

U prvih pet najskupljih zemalja našle su se Švicarska, Island i dvije britanske porezne oaze - otoci Jersey i Guernsey. Zatim slijedi Irska, pa Norveška, Luksemburg, Danska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Na dnu tablice nalazi se Bjelorusija, a slijede Ukrajina i Rusija. Najjeftinija zemlja članica Europske unije je Bugarska na 36. mjestu, a odmah iznad nje je Rumunjska. Hrvatska se nalazi na 29. mjestu.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Države članice EU-a našle su se na devet mjesta iznad Hrvatske, a to su redom, Slovačka, Latvija, Litva, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španjolska. 

Bolji od ostatka susjedstva

U našem susjedstvu jedino je Slovenija, koja se nalazi na 25. mjestu, skuplja za život, no to ne čudi s obzirom na to da je slovenska prosječna bruto plaća 600 eura veća od hrvatske. 

Ostali susjedi našli su se ispod nas na listi pa je tako Mađarska na 32. mjestu, Srbija dva mjesta ispod, a Bosna i Hercegovina nije uvrštena na listu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija u koordinaciji s USKOK-om Nova akcija PNUSKOK-a: Uhićene dvije osobe, neslužbeno se doznalo tko je meta istražitelja

Što se tiče prosječnog mjesečnog troška u Hrvatskoj, on iznosi 933 eura, dok je prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u veljači iznosila 1248 eura. 

U svojoj analizi World Population Review istaknuo je da, koliko god su neke zemlje Europe skuplje od drugih, većina je poprilično povoljna u usporedbi s Amerikom. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene