Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatsko more najčišće na Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati novog ispitivanja još su bolji od dosadašnjih analiza. Naše je more nekoliko puta čišće od mora u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, zemalja koje su naši izravni turistički konkurenti

Hrvatska i dalje ima najčišće more na Sredozemlju. Pokazalo je to šesto ovogodišnje ispitivanje sanitarne kakvoće vode koje je od 10. do 28. srpnja provelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ

Od 863 lokacija duž obale od Istre do Dubrovnika, na 846 mjesta, odnosno na 98 posto kontroliranih mjesta, more je više nego pogodno za kupanje. Pritom je bitno istaknuti da je na 571 lokaciji, odnosno u 66,16 posto slučajeva, more visoke kakvoće!

Iako je na mnogim mjestima komunalna infrastruktura, ponajviše kanalizacija, neprilagođena broju turista, loši rezultati zabilježeni su samo na 17 lokacija, od čega je more umjereno onečišćeno na njih 15, a samo na jednom mjestu more je jače onečišćeno. 

Najviše onečišćenih lokacija zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u kojima je prekontrolirano i najviše plaža - njih 371.

U obje županije nalazi se po pet lokacija s jače onečišćenim morem, no u Primorsko-goranskoj županiji nalazi se i jedna s jače onečišćenim morem - riječ je o plaži ispred hotela »Park« u Rijeci. Osim na ovoj plaži, zabrana kupanja uvedena je i na gradskoj plaži u Pločama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

Ovogodišnji rezultati ispitivanja na hrvatskoj obali čak su bolji od onih iz dosadašnjih analiza, kad je potvrđeno da je naše more nekoliko puta čišće od mora u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, dakle naših izravnih turističkih konkurenata. 

Također, kako tvrdi Mance, Hrvatska kakvoću svog mora ocjenjuje mnogo strože nego druge europske zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene