Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedemo pametnije?

Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke

Aktualno Galerija Manje soli - manji mortalitet - 4 Manje soli - manji mortalitet - 4 Foto: DNEVNIK.hr Manje soli - manji mortalitet - 5 Manje soli - manji mortalitet - 5 Foto: DNEVNIK.hr Manje soli - manji mortalitet - 6 Manje soli - manji mortalitet - 6 Foto: DNEVNIK.hr Manje soli - manji mortalitet - 3 Manje soli - manji mortalitet - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Manje soli - manji mortalitet - 2 Galerija 1/8 >>
Iako su koronarne bolesti i dalje najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, dobra je vijest da je njihov broj manji nego prije 15-ak godina, a razlog je sol, odnosno njezin manjak. Kako su hrvatski građani smanjili sol i kako se to odrazilo na mortalitet, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

Da slasni hamburger, ćevapi ili čips sadrže daleko više soli nego što nam je u cijelom danu potrebno nije teško pretpostaviti, no dobar dio građana u Hrvatskoj preporučenu dnevnu dozu soli pojede već za doručak.

Doručkuju uglavnom šunku, sir, kruh, kiflu, žitarice i zobene pahuljice, barem oni koje je pitao Dnevnik Nove TV. Kifla ili klipić primjerice sadrže 4,5 grama soli. Zobene pahuljice imaju 2,6 grama soli. 

Sve je to puno više nego što nam u danu treba, često i od najviše preporučene dnevne doze soli. Prosječni hrvatski građanin u danu pojede devet grama soli. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporuča do pet, a tijelu su zapravo potrebna samo dva grama soli na dan.

Više od 75 posto unesene soli skriveno je u prerađenoj hrani - kruhu, narescima, pa čak i u voćnim sokovima te dodacima prehrani koje kupujemo u ljekarnama. Višak soli za zdravlje znači i višak problema – prije svega visoki krvni tlak.

Boško Skorić, kardiolog KBC-a Zagreb, upozorava da povećan unos soli rezultira raznim problemima: "Dovodi do rizika od kardiovaskularnih bolesti poput infarkta miokarda, dakle srčanog udara, moždanog udara, oštećenja bubrega, i u konačnici podiže smrtnost od kardiovaskularnih bolesti". 

U korak sa svjetskima, i u Hrvatskoj je počela kampanja za manje soli u prehrambenoj industriji. Trebalo je 18 godina, no isplatilo se. Veliki proizvođači kruha i mesa smanjili su udio soli, pa i hrvatski građani, htjeli - ne htjeli, danas jedu čak dva grama natrijeva klorida manje nego prije.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Za Dnevnik Nove TV Vojni analitičar o snimci napada na bolnicu u Gazi: "Dvojbene su, ako se radi o zrakoplovnom udaru, širina i dubina kratera"

Bojan Jelaković iz Zavoda za hipertenziju KBC-a Zagreb kaže da su dva grama soli na populacijskoj razini manje tri milimetra u sistoličkom tlaku niže: "To je znak jednakosti za sedam posto niže smrtnosti od koronarnih bolesti i 10 posto manje smrti od moždanoga udara."

To bi, upozorava, moglo biti povezano. Hrvatski građani u samo jednoj godini pojedu 20,5 milijuna kilograma soli ili 1138 šlepera. Zato kad solite, radite to sa zrnom soli – odnosno pametnije. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene