Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u Hrvatskoj

Prvi put u Hrvatskoj: Japanske kugle čiste Jadransko more!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Pag je stigla japanska tehnologija čišćenja morskog dna. U vodu se ubace glinene kugle s 'pametnim' mikroorganizmima koji onda mjesecima uklanjaju mulj.

Pažani su sudjelovali u dosad neviđenoj akciji čišćenja podmorja. Uz pomoć mališana, u pašku su uvalu ubacili nevjerojatnih 11.000 kugli od gline koje sadrže 'pametne' mikroorganizme. Nakon što se razgrade, more bi za pola godine trebalo biti očišćeno od nepoželjnog mulja.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem

>> U Kaštelima onečišćene dvije plaže

Riječ je o japanskoj tehnologiji, koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj. Neobičan pristup čišćenja morskog okoliša oduševio je Pažane. Kugle su, po uzoru na Japance, izradili mladi otočani kojima je cilj stati na kraj nepoželjnom mulju.

'Mislim da će ovo biti super. Kada su ovako mala djeca zainteresirana za to, evo, nadam se da je dobro', rekao nam je Antonio. 'Miješale su se kuglice od gline i tekućine u kojoj su se ti efektivni mikroorganizmi nalazili. To je odstajalo po 12 do 14 dana da se oni razviju i sada se, evo, bacaju u more', rekao nam je Jure.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene