Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroža kontrola filmaša

''Nije ovo ničiji Hollywood'': Snimanje filmova u Dubrovniku više neće biti besplatno, a pazit će i što se snima

Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovački cjenik za snimanje filmova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Dubrovnik donosi pravilnik o snimanju filmova i propisuje cijene za snimanja na javnim površinama. Zakup Straduna tako bi se plaćao 50 000 kuna na dan. Osniva se i Povjerenstvo koje će paziti što se snima unutar zidina.

Od tri do 50 000 kuna će se plaćati snimanje na dubrovačkim lokacijama.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Dubrovnik - 2 koliko će grad zaraditi? Ne, nije adaptacija: Ruševina poznatog hotela pretvara se u filmski set, stiže i slavna oskarovka

Za potrebe snimanja filma Robin Hood u Dubrovniku je bio izgrađen cijeli filmski set. Prema novom pravilniku najam površine iskorištene za taj film stajao bi i 20 000 kuna na dan.

Od Igre prijestolja, Ratova Zvijezda, bolivudskih produkacija do Robina Hooda, do sada su svi snimali bez naknade za javnu površinu. Novi pravilnik domaće filmaše ne zabrinjava. ''I dosadašnje produkcije su sve dogovarale s gradom. Produkcije bi sjele i dogovorile što se može, što se ne može. Jedan pravilnik koji bi donio jednu tranparentsnost a i cijenik je po meni svakako dobar'', smatra lokacijski menadžer Dean Tošović.

A osim cjenika pazit će se i na to što se snima. Osniva se posebno povjerenstvo. ''Ne bi se smjelo dogoditi kao što je to bio slučaj fotografiranje nage žene u crkvi. Mislim da ćemo se svi složiti da to nije primjereno'', kazala je Marijana Aksić Vitković iz Grada Dubrovnika.

Najam će se plaćati za snimanje filmova, serijala, tv emisija, reklama, glazbenih spotova. No, dok su neki za naplatu snimanja, nekima je filmskih produkcija dosta. ''Nije ovo Hollywood ničiji, trebaju ljudi shvati'', rekao je Dubrovčanin Mato.

Novi pravilnik kritizira i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić koji je, kaže, sam doveo Hollywood u Dubrovnik. ''To je točno da sam ga doveo, a da je postojao ovakav pravilnik koji penalizira dolaske u Dubrovnik, koji uvodi komisiju za moral i čudoređe, ne bi bilo onda ni Igre prijestolja, ni Robina Hooda, ni Ratova zvijezda, niti direktinh letova Amerika-Dubrovnik, ni stotina milijuna kuna u dubrovačkom i hrvatskom proračunu'', ističe Vlahušić.

Pravilnik se donosi u trenutku kada nije zakazano niti jedno novo snimanje u Dubrovniku, no iz grada poručuju da je Dubrovnik uvijek zanimljiv i ima pregovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene