Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"DORH nikad ne spava!"

Dubrovčanina zbog sarkastičnog transparenta DORH-u prijavio predsjednik Obiteljske stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovčanin Pero Mrnarević je zbog sarkastičnog transparenta na prosvjedu dobio poziv od - DORH-a. Na Facebooku se oglasio i Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke, koji ga je DORH-u i prijavio.

Dubrovčanin Pero Mrnarević je 22. lipnja 2017., na obilježavanju i proslavi Dana antifašističke borbe i prosvjedu protiv preimenovanja Trga maršala Tita u Zagrebu nosio sarkastičan transparent "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju". Zbog tog je transparenta - dobio poziv iz DORH-a.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Slika nije dostupna Sporni transparent Aktivist Pero Mrnarević ''zaradio'' prijavu DORH-u

Mrnarević je sve o "slučaju" objavio na svojem Facebook profilu pa njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"DORH nikad ne spava!

Ako je itko u ovoj zemlji još sumnjao da institucije R. Hrvatske ne rade svoj posao, gadno se prevario. Naime, danas me je u 13:11 h nazvao ljubazni službenik Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika radi transparenta sa sarkastičnim natpisom ‘VRATITE ITALIJI ISTRU I DALMACIJU!’ kojeg sam nosio 22. lipnja 2017. g. na prosvjedu protiv promjene imena Trga Maršala Tita u Zagrebu.

Oni koji su kao i ja naprvu promislili da me državne službe zovu zbog odlikovanja za taj patriotski čin, promašili su gore od hrvatskih nacionalista koji domoljubom smatraju Ante Pavelića što je onomad ‘nezavisnost’ svoje ‘države’ platio Duceovoj Italiji gore spomenutim krajevima i Fuhrerovoj Njemačkoj krvlju ‘nearijevaca’ u ostalim krajevima, a veleizdajnikom pak Josipa Broza Tita zbog priključenja spomenutih dijelova Hrvatskoj i Sloveniji. Umjesto odlikovanja, nažalost, bila je riječ o prijavi koju je protiv mene podnio stanoviti g. Mate Knezović koji, čini se, nije shvatio suštinu tog mog patriotskog performansa. Pozivajući se na ‘čl. 340. KAZNENOG ZAKONA RH’, g. Knezović ističe: ‘Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.’

Čak i ako zanemarimo sarkazam i ironiju natpisa, teško je razaznati kako bi transparent s pozivom nacionalistima na dosljednost, predstavljao uporabu sile ili prijetnju uporabom iste. Možda pak sama sloboda govora predstavlja taj ‘drugi protupravan način’ ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti ili ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske.

Kad smo već kod slobode govora, iskoristio bih prigodu da ovim putem obavijestim književnika i kolumnistu Antu Tomića da i on zbog svog članka ‘Kad se već odričemo Tita na ulicama, red je da se odreknemo i Istre, Dalmacije i Kvarnera’ (objavljenog u Jutarnjem listu 01. Srpnja 2017. g.) može uskoro očekivati ljubazni poziv iz DORH-a. Nadam se ne zbog odlikovanja na kojeg polažem pravo.

Budući da DORH nikad ne spava, da biste vi drage građanke i građani RH usnuli snom pravednika, sumnjam da će meni, uostalom kao i Ivici Todoriću, Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću i inima, noćas san na oči", napisao je Dubrovčanin.

 

 Putem Facebooka se oglasio i Mate Knezović, koji je Mrnarevića i prijavio DORH-u. 

"ANTIFE I SATIRA

Vidim da su antife poludjele zbog moje kaznene prijave protiv gospodina koji je na prosvjedu u Zagrebu, prije 30-ak dana, nosio transparent VRATITE ISTRU I DALMACIJU ITALIJI. Kažu to je satira.
Predlažem im da slože slijedeću satiru:
Vratit ćemo Neum, Srijem sa Zemunom, Boku, Hercegovinu i Bosnu Hrvatskoj.
Pokažite se antife.

Neka gospodin Državnom odvjetništvu, policiji i sudu objasni svoju satiru", napisao je Knezović u srijedu. 

Nekoliko sati kasnije objavio je i drugi post na istu temu.

"SPAŠAVANJE ANTIAFA VOJNIKA

Anifa se brani svim sredstvima. Samo oni smiju ubijati bez kazne. Samo oni smiju imati ljudska prava. Samo oni smiju lagati. Samo oni znaju što je sarkazam. Samo oni...
Odvraćanje pozornosti Hitlerom, Musolinijem, Pavelićem, ljudskim pravima, sarkazmom... ne smiju više prolaziti. Tijela državne vlasti konačno moraju reagirati na pozive na komadanje Republike Hrvatske", napisao je Knezović. 

Inače, Mate Knezović je odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke. Na nedavnim lokalnim izborima bio je i kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene