Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici upozoravaju

Češnjak, rakija, nano voda i šarlatani: "Kad pacijenti shvate što su napravili, često bude prekasno"

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Potpredsjednik Hrvatske liječničke komore, prim. dr. Ante-Zvonimir Golem u razgovoru za DNEVNIK.hr upozorava na opasnosti koje prijete kada pacijenti zdravlje odluče uzeti u svoje ili ruke lažnih iscjeljitelja.

Poznati srpski kirurg nedavno je napustio televizijsku emisiju u kojoj je uz njega gostovao i samoprozvani iscjelitelj i doktor prirodne medicine koji tvrdi kako je svojim "prirodnim lijekom" stotine tisuća ljudi izliječio od karcinoma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neutralan u bitci za predsjednika stranke Ante Zvonimir Golem novi predsjednik zagrebačkog HDZ-a Slika nije dostupna Prevario 64-godišnjakinju Iscjeljitelju iz Rijeke šest mjeseci zatvora

U Hrvatskoj liječničkoj komori pokušali smo saznati koliko su Hrvati skloni odlascima nadriliječnicima, kupnji čudotvornih pripravaka koji se svakodnevno oglašavaju u medijima ili primjeni lijekova iz kućne radinosti.
Potpredsjednik HLK-a, prim. dr. Ante-Zvonimir Golem u razgovoru za DNEVNIK.hr objašnjava kako se pod narodnu medicinu danas svrstavaju ne samo dokazano ljekoviti pripravci već i sredstva nedokazane vrijednosti.

"Praktično smo sretni kada ta sredstva nisu štetna", kaže Golem, kirurg s dugogodišnjim iskustvom i voditelj Odjela za tumore probavnog sustava Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb.

Narodna medicina ima svoju vrijednost

Ističe kako prava narodna medicina ima svoju vrijednost, ali istovremeno upozorava u kojim situacijama dolazi do problema.

"Dobar broj lijekova se temelji na ljekovitim biljkama, gdje se biljni sastojak pretvara u lijek i tako dolazi do mogućnosti kvalitetnog doziranja. Primjer je to od Uvin H čaja do dobivanja digitalisa iz lista oleandra. Problemi nastupaju kada se pod ljekovito bilje prodaje neki drugi pripravak. Tada nastupa šteta. Opasnost tu nastaje zbog toga što sama tvar može biti toksična, što može blokirati učinkovitost lijeka koji je pacijentu neophodan ili može potencirati učinak lijeka i tako dovesti do trovanja", priča dr. Golem.

I sam se, baš poput mnogih svojih kolega, susreo s pacijentima koji su odlučili uzeti zdravlje "u svoje ruke", da bi se na kraju ipak odlučili za tradicionalnu medicinu, ali nažalost prekasno.

"Pamtim pacijente s ozbiljnom bolestima koji su umjesto provjerene terapije uzimali sredstva reklamirana u medijima, a nama su se javili prekasno, u fazi kada više pomoći nema. Isto tako usprkos upozorenjima, neki pacijenti sami smanjuju doze lijekova te koriste druga sredstva jer je "Dr. Google" to preporučio. Ulažemo dodatne napore kako bismo pacijentima objasnili da si nanose nepopravljivu štetu, ali budući da im se ne može obećati izlječenje koje obećavaju reklame, neki ipak pribjegavaju takvim sredstvima", kaže kirurg.

Prisjetio se tako i nekoliko primjera gdje su odlasci lažnim iscjeliteljima rezultirali ozbiljnim posljedicama.

"Prije nekoliko godina prodavala se „nano voda“ koja je reklamirana kao lijek protiv tumora. Bolesnici su izdvajali velika sredstva te, nažalost, gubili bitke s bolešću. Zahvaljujući aktivnosti policije, ustanovljeno je kako se bolesnicima prodavala obična fiziološka otopina sa zrncima kave, te su prevaranti uhićeni. Pamtim i vrijeme kada je iscjelitelj „liječio“ češnjakom, a što je zbog teškog stanja pacijentova oštećenja vrlo često završavalo amputacijama ekstremiteta", prisjeća se dr. Golem.

Alkohol nije lijek

Hrvati nerijetko ljekovita svojstva pripisuju i alkoholu, pa tako pivo pospješuje rad bubrega, crno vino je dobro za željezo u krvi, a nema tog zdravstvenog problema koji neće izliječiti čašica rakije.
Da je riječ tek o opravdanjima da se zaviri u čašicu, potvrđuje struka, pa tako naš sugovornik naglašava da nema nikakvih dokaza da je alkohol lijek.

"Postoji pravilo gdje je sve u malim količinama hranjivo, a u velikim štetno. Točno je kako mala količina alkohola povremeno ne izaziva teže zdravstvene probleme. Pitanje svih pitanja je tko se zadrži na maloj povremeno neškodljivoj količini. Nema dokaza niti govora kako je alkohol lijek", kaže Golem.

Kako bi izbjegli neželjene posljedice i kako liječenje u vlastitom aranžmanu ne bi proizvelo više štete nego koristi, dr. Golem upozorava da se prije bilo kakve ishitrene odluke ipak konzultiramo s liječnicima.

"Svjetska medicina, zna odgovore za brojna stanja i bolesti i tu uz sva prava pacijenata treba jasnije izraziti i pravo liječnika na primjenu svog raspoloživog znanja. Za probleme za koje moderna medicina nema kvalitetnog odgovora pacijentima treba preporučiti najbolje za njih, pa makar i iz narodne medicine. Pacijentima i građanima svakako preporučujem, koliko god razne reklame i glasine bile uvjerljive, da se ipak savjetuju s liječnikom. Na taj način zaštitit će se od opasnosti neprovjerenih sredstava i od pljačke", zaključuje Golem.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene