Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitni koraci

Doznajte kako do naknade štete ako automobil oštetite naletom na rupu u kolniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nalet na rupu u kolniku može oštetiti vaše vozilo, a naknadu štete moguće je dobiti jedino podizanjem tužbe. Oštećenje je potrebno prijaviti policiji i inzistirati na službenom zapisniku.

Iako za održavanje cesta plaćamo prilikom registracije, ali i sa svakom litrom goriva, neke su prometnice toliko loše da su vozači koncentrirani na izbjegavanje rupa, više nego na sam promet, što je iznimno opasno.

A jedino tužba vodi vas do isplate štete, bez obzira na to na kakvo oštećenje naletite na prometnici. 'Meni je na mom autu pukao feder na ležećem policajcu što je isto katastrofa, to je uzdignuto previše, baš bespotrebno', kaže vozač Miroslav.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za kradljivcem Ukrali Mercedes, vozili se njime dva tjedna, a onda ga se odlučili riješiti: Nije sve išlo po planu Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

Vozači u Hrvatskoj imaju jednu jako lošu naviku

Većina vozača grešku napravi u samom početku, a to je da ne pozovu policiju. A ako nema policije, onda nema zapisnika, odnosno nema ni prometne nesreće, a samim time ni mogućnosti naknade štete.

Uvijek je pitanje čija je krivica. Za iskusnog prometnog stručnjaka, dvojbe nema. 'Ako se radi o rupi ili šahtu, odnosno o onome što vozač ne može nikako vidjeti ili nikako pretpostaviti onda je u svakom slučaju kriv vlasnik ceste odnosno Država - bilo kroz lokalnu, regionalnu samoupravu ili kroz javna poduzeća na razini države', kaže Ivan Dadić s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

RUPA DO RUPE, ZAKRPA NA ZAKRPI Hoćemo li na cestama imati više nesreća?

U slučaju prihvaćanja odštetnog zahtjeva osiguravatelj vrši isplatu naknade štete direktno korisniku autoceste. U slučaju da osiguravatelj odbije odštetni zahtjev, korisnik autoceste ima mogućnost pokretanja tužbe pred nadležnim sudom.

Ako krenete u pravnu bitku - naoružajte se strpljenjem

Kako bi se ostvarila naknada štete ističe odvjetnik, mjesto nesreće za početak treba fotografirati. 'Potrebno je pozvati policiju, nakon toga, kad se dobije zapisnik o nesreći podnosi se odštetni zahtjev na odgovornu osobu', kaže odvjetnik Ognjen Krznarić.

Jesu li plastične ceste budućnost?

Svakodnevni udarci ostavljaju trag na vozilu, posebno na dijelovima ovjesa, što i pri malim brzinama može biti jako opasno. 'Ako primjetimo da auto već vuče nakon udara na rupu, svakako se trebamo zaustaviti, nikako ne nastavljati dalje, jer je riječ o upravljačkom dijelu automobila', kaže Marin Morava, mehaničar HAK-a.

Ako krenete u pravnu bitku, naoružajte se strpljenjem, sudski sporovi nerijetko traju i više od dvije godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene