Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"vrijeme je da isprave grešku"

FOTO/VIDEO "Hitnjaci'' sirenama prosvjedovali za beneficirani radni staž: ''Ona će imati saborsku mirovinu, skrasila se''

Djelatnici Hitne pomoći u ponedjeljak u podne održali su prosvjed u naporima da se izbore za beneficirani radni staž. Na pet minuta su uključili zvučne signale.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći u ponedjeljak su na pet minuta uključili zvučne signale na svojim vozilima kako bi ukazali na to da nemaju beneficirani radni staž. 

Pročitajte i ovo Sukoba propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na UCLA-u Neredi zbog Gaze VIDEO/FOTO Kaos na sveučilištu: Sukobili se prosvjednici, u sve se umiješala i policija Njemačka policija Ususred prosvjeda Policija upozorava na moguće nerede ljevičarskih skupina: "Energično ćemo reagirati na antisemitizam"

Imali su i transparent upućen ravnateljici Hitne medicinske pomoći Maji Grbi-Bujević.

''Reforma Hitne stala na prelasku s crvene u narančastu. Bravo, Majo'', poručili su joj.

''Spontano smo se okupili u ovu inicijativu, iz Splita, Zagreba, Daruvara, Varaždina... Prioritet nam je beneficirani radni staž, ali govorimo i o problematici voznog parka, 80 posto vozila su neadekvatna za Hitnu pomoć. Imaju krivotvorene testove za udarce, imamo sve lošiju opremu'', kazao je Tomislav Petrušić za DNEVNIK.hr.

Dodaje da ''nažalost imaju 11 godina ravnateljicu koja je započela reformu, ali je nije dovršila''. Ističe da je potrebna i hitna helikopterska služba. ''Grba-Buijević je dvije godine u Saboru, a od nje niste mogli čuti riječ 'hitna''', napominje Petrušić i ističe da su zbog toga izuzetno frustrirani. ''Imat će saborsku mirovinu, sebe je skrasila'', smatra Petrušić.

Najavio je sredinom travnja veliki prosvjed u Zagrebu.

U pozivu na društvenim mrežama ranije su poručili da kako su jedina žurna služba u Hrvatskoj koja nema beneficirani radni staž. Ističu kako je njihov posao izuzetno zahtjevan i stresan što utječe na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Ovim su prosvjedom željeli poručiti ''Vladi i ministru Viliju Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kada je nama hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i od tada nas stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u Republici Hrvatskoj".

"Nebrojeno puta su me napadali"

Na Facebook stranici ''Hitna uživo 194'' objavljeno je i svjedočanstvo jednog "hitnjaka" Gorana F. koji kaže da je doživio brojne incidente na poslu, ali vrhunac je bio kad ga je vozač udario autom jer mu je rekao da se pomakne.

"Ja sam izašao iz sustava, ali kako kažu jednom hitnjak uvijek hitnjak. Ja sam od svoje 12 godine želio biti hitnjak I bio sam. 16 godina sam bio medicinski tehničar pri ZHM SDŽ. I tih 16 godina sam 2 puta zbog posla završio sa gipsom na nozi. Više puta pun modrica i ogrebotine, nebrojeno puta su me verbalno pa čak i fizički napadali, vrhunac je bio kad se osoba nakon što sam rekao da pomakne vozilo sa parking mjesta rezerviranog za kola hitne, sa tim istim vozilom zaletjela u mene i udarila me vozilom.

Imam hrpu kolega u tridesetima i ranim četrdesetim koji su zbog ovog posla imali oštećenja kralježnice koja su morali operirati, imam i niz kolega koji su pokušali ili nažalost izvršili suicid jer se nisu znali niti su se mogli nositi sa traumama...

Ako mislite da ti ljudi zaslužuju skraćeni radni vijek upalite sutra u podne sirenu na svom policijskom vozilu, na svom Vatrogasnom vozilu, pritisnite trubu u svom osobnom vozilu", piše u objavi koju potpisuje admin Goran F.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene