Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija koja je potresla Zagreb!

Tko je kriv za nesreću u kojoj su izgubljena dva života? "Motocikl je projektil..."

Aktualno Galerija Sve više nesreća motociklista - 6 Sve više nesreća motociklista - 6 Foto: DNEVNIK.hr Marijo Lovrić Marijo Lovrić Foto: DNEVNIK.hr Željko Marušić Željko Marušić Foto: DNEVNIK.hr Sve više nesreća motociklista - 1 Sve više nesreća motociklista - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Sve više nesreća motociklista - 2 Galerija 1/11 >>
Još uvijek se utvrđuju okolnosti stravične prometne nesreće u Zagrebu u kojoj su poginuli biciklist i motociklist. Stručnjaci zbog svega zazivaju pooštravanje kazni.

Pored mjesta prometne nesreće na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu nijedan motorist danas nije prošao ravnodušno. Lampašima i cvijećem na mjestu tragedije nekoliko stotina ljudi odalo je počast poginulima.

Tko je kriv i dalje se utvrđuje. Ne zna se tko je prošao na crveno svjetlo, biciklist ili motociklist. Vozač motora je, prema prvom izvještaju policije, vozio neprilagođenom brzinom.

''U ovakvim situacijama se ugrožavaju drugi sudionici u prometu jer motocikl je projektil'', kaže prometni stručnjak Željko Marušić.

Veće kazne

Treba, smatra Marušić, pojačati nadzor kamerama i prisustvom policije na cesti. Ali i kazne.

''Uvesti veći stupanj od obijesne vožnje i za takve situacije odmah poništavati vozačku dozvolu. Treba biti propisana izravna zatvorska kazna i vozilo treba oduzimati'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevid u tijeku U stravičnoj nesreći u Zagrebu na mjestu poginuli biciklist i motorist: "Čuo se strašan udar, poput eksplozije"

O tragediji se priča u biciklističkim i motociklističkim krugovima. Svatko od njih suočen je s posebnim opasnostima u prometu.

Marijo Lovrić na motoru ima 30 godina staža. ''Najveće opasnosti su od strane vozača automobila, oduzimanje prednosti motoru. Žmigavci u prestrojavanju su jako veliki problem, a treći problem je što svi mi koji vozimo automobil radimo sve osim vozimo. Od telefoniranja, šminkanja, traženja radio stanica i ugrožavamo druge učesnike u prometu'', priča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEVID KONAČNO GOTOV Detalji nesreće u Zagrebu: Sudjelovao i auto, mladić koji je vozio motocikl imao je 24 godine. Otkriven i identitet biciklista

Biciklisti, koje mnogi vozači automobila i motora kritiziraju zbog nepoštivanja propisa, imaju svoju priču. ''Nema biciklističkih staza. Često bude bliskih susreta s pješacima zato jer su nas ugurali na pješačku stazu. Mi smo zapravo tu uljezi'', kaže biciklist Ivan Dundović.

Što je veća brzina, veća je opasnost od pogibije. Teške ozljede gotovo su zagarantirane pri svakom padu.

''Tu dominiraju ozljede glave u slučaju da vozači ne nose kacige ili ih ne nose propisno. Potom ozljede ekstremiteta, prvenstveno donjih, bedrene kosti, koljena, a onda naravno i prsnog koša, ruku i slično'', otkriva primarijus Dragan Đurđević iz Klinike za traumatologiju.

U posljednjih 10 dana na hrvatskim je cestama poginulo osam motociklista. A sezona im je praktički tek počela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene