Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Centar za socijalnu skrb 'prodaje' djevojčicu u Italiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava drama događa se s jednom dvogodišnjom djevojčicom iz vukovarskoga Centra za socijalnu skrb. U javnost je procurila informacija da djelatnici toga centra namjeravaju djevojčicu s poteškoćama u razvoju 'prodati' usvojiteljima iz Italije.

Dok Centar teške optužbe odbacuje i smatra ih lažnima, u slučaj se uključilo Državno odvjetništvo i policija. A otac, koji je izgubio skrb nad djetetom, traži zaštitu od Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Podignuta optužnica Majka trovala kćer (4) lijekovima za smirenje: "Imala je trzajeve cijelog tijela, probleme s hodanjem" Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama...

Dvogodišnja djevojčica nalazi se u jednoj udomiteljskoj obitelji. Iako je izgubio skrbništvo, otac ju redovito posjećuje. Svjestan je da o njoj ne može brinuti. No, ne želi da ju posvoje stranci.

U vukovarskom Centru za socijalnu skrb odbacuju optužbe o prodaji djece. 

'Mene kao ravnateljicu i sve radnike centra ova neutemeljena optužba je jako povrijedila. Smatramo da moramo reagirati', izjavila je Ana Hirjovati, ravnateljica vukovarskog Centra za socijalnu skrb.

Ravnateljica ističe da ih se lažima želi diskreditirati. 

U Centru tvrde da postupak posvojenja za dvogodišnju djevojčicu nije ni pokrenut. Da bi dijete usvojili stranci potrebna je posebna procedura.

Kod posvojenja djece prednost imaju hrvatski državljani. Da bi dijete usvojio stranac mora dobiti suglasnost ministarstva. Na području vukovarsko-srijemske županije od mirne reintegracije do danas u inozemstvo je otišlo samo jedno dijete i to u Italiju.

Ipak, tijekom dana u vukovarski jCentar stiže inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Slučaj je ozbiljno shvatila i policija.

'Mi radimo koordinirano s državnim odvjetništvom, provjeravamo navode i sigurno ćemo provesti kriminalističku obradu', rekao je ravnatelj policije Marijan Benko.

Trgovina djecom, i to preko državnih institucija, ozbiljna je optužba. Slučaj je to koji ne smije završiti pod tepihom. Kako god istraga završila, dvogodišnja djevojčica s poteškoćama u razvoju nije neželjeno dijete. Njezini udomitelji iz Hrvatske žele ju zadržati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene