Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švedska beštija sa 1.115 KS i 1.200 Nm

Koenigsegg Agera R

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su prema nekim informacijama samo dva primjerka izašla su iz tvornice, nakon službene premijere u Ženevi prošle godine, Koenigsegg je primio pregršt narudžbi za Ageru. Jedan od primjeraka je odmah otišao na doradu te vam sada donosimo finalni uradak.

Uz Lamborghini Aventador, Gumpert Tornante i još mnoge druge, posjetitelji ovogodišnjeg ženevskog salona mogu uživati u još jednom predivnom uratku iz Švedske. Naravno, radi se o pojačanom superautomobilu iz Koenigsegga pod nazivom Agera R.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slobodne vožnje po trkaćoj stazi Grobnik Auto Track Day Slika nije dostupna Phantom Experimental Electric (EE) Stiže prvi električni Rolls-Royce

Nova Agera R premijerno dolazi u bijeloj boji dok je za kupca iz Omana isporučena crvena. Koenigsegg Agera R dugačka je 4296 mm, široka 1998 mm i visoka samo 1120 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2662 mm. Automobil se oslanja na monocoque šasiju izrađenu od ugljičnih vlakana i teži ukupno 1330 kg.

Ageru R pokreće 5.0-litreni twin-turbo V8 motor koji proizvodi monstruoznih 1.115 KS i 1.200 Nm okretnog momenta gutajući E85 bio-gorivo koje nudi pregršt dobrobiti; biogorivo se dobiva iz obnovljivih izvora, značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, jeftinije je i nudi bolje performanse.

Koristeći konvencionalno gorivo poput 95-oktanskog benzina umjesto biogoriva, izlazna snaga smanjuje se na 'samo' 940 KS i 1.100 Nm. Zvjerski V8 uparen je s 7-stupanjskim prijenosom s dvije spojke težine 81 kg.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 3 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 375 km/h (elektronski limitirana). Bez limita može potegnuti i do 440 km/h! Suprotno očekivanjima, lude performanse nisu popraćene visokom potrošnjom koja u kombiniranom ciklusu iznosi rekordno niskih 14.7 l/100 km, dok je razina štetnih emisija zadovoljavajućih 310 g C02/km.

Vozač upravlja svom tom snagom iz raskošno opremljene putničke kabine koja sadrži pregršt inovativnih tehnoloških naprava koje očekujemo u unutrašnjosti ovakvog automobila. Oplate karoserije Agere R prekrivaju karbonsku monocoque konstrukciju toliko čvrstu da krov nije niti potreban. Stoga je krov zapravo izrađen kao pomični panel koji se može skinuti i odložiti unutar automobila.

Kad već nemaju problema sa krovom dečki iz Koenigsegga ni ovdje nisu mogli napraviti nešto obično, te su u suradnji s proizvođačem krovnih spremnika Thule izradili posebni karbonski spremnik koji je pričvršćen za krov, a isti se po potrebi lako može zamijeniti standardnim krovom.

Druge posebnosti Koenigseggove Agere R uključuju i VGR (Vortex Generating Rim) kotače, čiji krakovi djeluju kao turbina i povećavaju silu prianjanja na površinu tj. downforce. Kotači su obavijeni Michelin pneumaticima posebno razvijenim za Ageru. Spomenute gume podnose brzine i do 418 km/h.

Dodajmo još jednu zanimljivost. Koenigsegg Automotive AB i Christian von Koenigsegg primili su prestižnu nagradu za najbolji superautomobil godine iz ruku Jeremyja Clarksona, nabrijanog voditelja popularne britanske emisije Top Gear.

Christian von Koenigsegg bio je oduševljen nagradom i rekao sljedeće: 'U našoj branši ovo je poput osvajanja Oskara. Obzirom da je konkurencija ove godine bila stvarno jaka, ova nagrada je tim više velika stvar'. Agera je odnijela pobjedu automobilima poput Bugatti Veyron Supersporta i Pagani Zonde R.

I za kraj, čini se da će cijena nove Agere R biti prilično 'razumna' (za džepove onih koji su mogu priuštiti superautomobile te u odnosu na konkurenciju). Standardna Agera predstavljena prošle godine stajat će 850.000 eura, dok Agera R povećava ulog za 130.000 eura, što konačno iznosi 980.000 eura što je i dalje jeftinije od automobila poput Bugattija ili najjačeg Paganija.

Samo napomena da su ovo cijene prije naših davanja i oporezivanja!!! 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene