Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bidena nije spominjao

Trump se prvi put javno obratio nakon izbora, pričao o cjepivu: "Testiramo više od svih, lockdown nosi samo probleme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik na odlasku nikako ne priznaje poraz, a večeras se pojavio pred Bijelom kućom gdje je govorio o pandemiji koronavirusa u SAD-u i napretku oko cjepiva.

Dosadašnji predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga čije rezultate osporava, u petak je govorio iz Bijele kuće o koronavirusu.

Pročitajte i ovo Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Govorio je o procesu nabavke cjepiva i razvoju lijekova za obuzdavanje pandemije COVID-19, tzv. operaciji Warp Speed.

Nahvalio je poteze svoje administracije i rekao kako je postignut dogovor s Pfizerom i još nekoliko tvrtki o nabavci cjepiva.

"Cjepivo će biti besplatno za sve, dali smo mnogo novca kako bi došli do cjepiva. Inače istraživanja traju 8 do 12 godina, a mi ćemo do cjepiva doći u manje od godinu dana. To je pet puta brže nego najbrže dobiveno cjepivo ikada. Ponovite to: pet puta brže“, rekao je Trump i dodao kako su još tri cjepiva u posljednjoj fazi istraživanja.

"Cjepivo će odmah dobiti stariji sugrađani i kritične skupine. SAD imaju puno slučajeva zaraze, ali to je zato što puno testiramo, mnogo više od drugih. Imamo odlične i brze testove“, kazao je. 

Nahvalio je poteze svoje administracije i kazao kako je za sve bolnice i zdravstvene djelatnike osigurana potrebna oprema.

"Svaki Amerikanac koji je trebao respirator dobio je, nema jedne osobe ove zemlje koja ga je trebala, a nije dobila, proizvodimo ih dovoljno", poručio je.

Poručio je i kako se američka ekonomija drži bolje od očekivanog.

"Ekonomija se oporavlja, burze se podižu, brojevi su odlični, smanjili smo nezaposlenost. Ova administracija neće uvoditi lockdown.  Što god da se dogodi u budućnosti – tko zna koja će administracija biti? Vrijeme će pokazati, ali vam mogu reći da nećemo ići u lockdown. On samo stvara nove probleme, raste protrošnja alkohola i droga“, rekao je.

"Izbori su namješteni"

Trump već deset dana odbija odgovarati na novinarska pitanja, a to nije učinio ni danas. Ranije u petak tvitao i da namjerava otići na skup svojih pristaša u u subotu u Washingtonu i podržati ih.

"Dušu grije pogled na tu ogromnu podršku, posebice ta spontana okupljanja koja niču diljem zemlje, među kojima jedan veliki skup u subotu u Washingtonu. Mogao bih ih doći pozdraviti", tvitao je Trump.

"Izbori su namješteni", ponovio je.

Prije gotovo tjedan dana američki su mediji proglasili pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. studenoga, ali Trump i dalje osporava Bidenovu pobjedu.

Biden osvojio i Georgiju

Demokrat Joe Biden pobijedio je aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u Georgiji, dok je Trump osvojio Sjevernu Karolinu, čime je Biden dobio ukupno 306, a Trump 232 elektora, objavio je Edison Research u petak svoje projekcije.

Trump još nije priznao poraz, šest dana dana nakon što su mediji objavili da je Biden osvojio više od 270 glasova elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima i umjesto toga pokušava pravnim sredstvima osporiti rezultate izbora.

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je u subotu 20 elektorskih glasova s kojima je prešao "magičnu" brojku 270. Biden (77) će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država i ući u povijest kao najstariji izabrani američki predsjednik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene