Ljudi koji su detaljno zamišljali žvakanje svakog zalogaja i gutanja hrane kasnije su manje pojeli, pokazalo je istraživanje. Do sada su mnoga istraživanja pokazala da zamišljanje hrane potiče još veću želju za hranom, a sada se ispostavilo da je razlika velika ako detaljno zamišljate svaki griz.
>> Zbog dijete mozak 'žudi' za masnom hranom
Ljudi su uzbuđeniji kod prvog zalogaja, nego kod desetog zbog priviknutosti, kažu znanstvenici. Priviknutost je jedan od razloga zašto ljudi prestanu jesti, jer osjećaj sitosti dolazi sa zakašnjenjem i ljudi se oslanjaju na vanjske pokazatelje da bi odložili vilicu iz ruke, rekla je istraživačica Carey Morewedge sa Sveučilišta Carnegie Mellon.
U istraživanju se testiralo kako zamišljanje utječe na konzumiranje. Prema rezultatima, Morewedge je rekla kako zamišljanje može izazvati jednaku reakciju kao pravo iskustvo.
Istraživanje su proveli uz pomoć bombona. 'Općenito razmišljanje o hrani nam povećava apetit. No, ako zamišljamo žvakanje i gutanje te hrane, realnu konzumaciju, to će prepoloviti našu želju za hranom', zaključila je Morewedge.