član vladajuće koalicije

Obezglavljena važna njemačka stranka: Kompletno predsjedništvo podnijelo ostavke

Njemački Zeleni Foto: Afp
Cijelo predsjedništvo njemačke stranke Zeleni podnijelo je ostavke.

Njemački Zeleni, stranka koja je i član aktualne vladajuće semafor-koalicije, od danas je ostala bez predsjedništva stranke jer je ono zbog debakla na pokrajinskim izborima kolektivno podnijelo ostavke na svoje rukovodeće funkcije.

"Došli smo do zaključka da je potreban novi početak", rekao je dopredsjednik stranke Zeleni Omid Nouripour u stranačkom središtu u Berlinu.

Ostavku je podnijela i druga dopredsjednica stranke Ricarda Lang, kao i cjelokupno predsjedništvo stranke.

Ovim potezom, kako javljaju njemački mediji, predsjedništvo stranke povlači posljedice iz loših izbornih rezultata u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saski, Tiringiji i Brandenburgu.

U Tiringiji i Brandenburgu stranka koja se punim imenom zove Zeleni/Savez90 nije prešli izborni prag, a u Saskoj je s 5,1 posto ostvarila svoj dosad najslabiji rezultat u toj saveznoj pokrajini.

Analitičari procjenjuju da birači odbacuju zelenu politiku ustrajanja na energetskoj transformaciji, kao i stranke koja se protivi ograničavanju pritoka izbjeglica.

Novo predsjedništvo stranke trebalo bi biti izabrano na stranačkoj konvenciji u studenome.

Zeleni su od kraja 2021. sa socijaldemokratima i liberalima manji partner u saveznoj vladi Olafa Scholza.

Savezna vlada trenutačno bilježi niske vrijednosti u ispitivanju popularnosti, a mediji već danima nagađaju o prijevremenom raspadu koalicije zbog stalnih svađa među koalicijskim partnerima, prije svega zelenima i liberalima.

Pročitajte i ovo Traje suđenje Djevojčica umrla u autu: Razotkrivena stravična obiteljska priča

Pročitajte i ovo Priveden je Jurnjava po Splitu: Zaustavljen jer nije nosio kacigu, policija ispod sjedala pronašla pravi ulov

Povezane teme