IZVANREDNO STANJE

Orban najavio prve mjere nakon uvođenja izvanrednog stanja: Bez ikakvih kočnica može odlučivati o stvarima koje utječu na svakodnevni život

Mađarski premijer Viktor Orban planira ojačati vojsku i povećati posebne poreze za velike međunarodne tvrtke. Posebne ovlasti Orbanu daju potpunu moć, može vladati dekretima, a parlament u Budimpešti postaje nebitan.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je prve mjere nakon što je u svoju zemlju uveo izvanredno stanje. Planira ojačati vojsku i povećati posebne poreze za velike međunarodne tvrtke.

Posebne ovlasti Orbanu daju potpunu moć, može vladati dekretima, a parlament u Budimpešti postaje nebitan. Zbog izvanrednog stanja, mađarski premijer može bez ikakvih kočnica odlučivati o stvarima koje utječu na svakodnevni život.

Izvanredna stanja u Mađarskoj zaredala su se posljednjih godina. Premijer Orban koristio je taj mehanizam kada je izbila migrantska kriza, kada je stigla pandemija, a sada je odlučio da mu izvanredno stanje treba kako bi se lakše nosio s posljedicama rata u Ukrajini.

"Rat je u našem susjedstvu, a u Bruxellesu je pogubljen kompas i zato ne možemo očekivati da ćemo otamo dobiti pomoć", izjavio je Orban. 

Ekipa Nove TV posjetila je općinu Haršanj na jugu Mađarske, nedaleko od granice s Hrvatskom. Orbanova stranka Fidesz, na nedavnim je izborima ovdje dobila veliku podršku. "Narod je dao povjerenje vladi i zbog toga ona može donositi takve odluke", rekao je Sandor Rosza, načelnik općine Haršanj (Fidesz).

Ovdje već godinama živi hrvatski poduzetnik Marko Aralica koji se bavi turizmom.

"Nema izvanrednih stanja, to je samo ovako, ja nornalno radim otkako sam u Mađarskoj, to je samo eto, narod se zaplašio, ali Mađari uopće ni primjećuju da je tako", kaže Marko, hrvatski poduzetnik u Mađarskoj. 

Uz uvjerljivu podršku biračkog tijela, Mađarska i dalje ne odustaje od ruske nafte. Europski prijedlog embarga zapeo je na vetu iz Budimpešte.

"Zvuči zabrinjavajuće, ali..."

Iz Budimpešte se ranije javila reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić. 

"Još se uvijek čekaju informacije koje su to odluke. Još uvijek traje sastanak Vlade na tu temu. Zvuči zabrinjavajuće, no takvo ozračje ne vlada u Budimpešti. Građani koji tu žive kažu da su navikli živjeti u izvanrednim okolnostima. Ono je ranije bilo uvedeno zbog koronakrize, a sada zbog rata u Ukrajini. Oni koji ga podržavaju, smatraju da ih premijer štiti od inflacije, mogućih kriza, da im osigurava plin i gorivo iz Rusije. Oporba smatra da je ovo autokracija i da je nedopustivo isključiti parlament u donošenju odluka", izvijestila  je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić u vijestima u 17 sati. 

Ustavni amandman

"Vidjeli smo da su rat i sankcije iz Bruxellesa doveli do velikih gospodarskih potresa i drastičnog rasta cijena", rekao je u utorak Orban nakon što je njegova Vlada progurala ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji.

"Svijet je na rubu ekonomske krize. Mađarska se mora kloniti ovog rata, kao i zaštititi financijsku sigurnost obitelji", izjavio je Orban, prenosi Politico.eu.

Izvanredno stanje "omogućit će Vladi da odmah reagira i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske obitelji", pojasnio je mađarski premijer i najavio detalje za srijedu. Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje kako bi mogla brže odgovoriti na izazove koje je stvorio rat u susjednoj Ukrajini, poručio je Orban. 

Pročitajte i ovo SIJANJE STARIH STRAHOVA Orban obećao podršku Srbiji: ''Sankcije Bruxellesa Moskvi su kao atomska bomba''

Pročitajte i ovo KLJUČEVI DOMINACIJE Orban sprema novo osvajanje, ima plan od 12 točaka: ''2024. će biti odlučujuća godina''

Kritičari strahuju da će taj potez samo ojačati Orbánovu vlast u srednjoeuropskoj zemlji, ugrožavajući temeljna prava i umanjujući važnost parlamenta. Mađarska nevladina organizacija za ljudska prava, Mađarski sindikat građanskih sloboda, osudila je proširenje ovlasti za hitne slučajeve.

"To će postati nova normalnost, koja će ugroziti temeljna prava svih nas, a vladavina dekretom dodatno će umanjiti važnost parlamenta", rekla je aktivistica Emese Pasztor u priopćenju koje prenosi Deutsche Welle

Orban, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je da Mađarska mora ostati neutralna i održavati bliske gospodarske veze s Moskvom, uključujući nastavak uvoza ruskog plina i nafte.

Iako je podržao odluku EU o slanju oružja Ukrajini, odbio je dopuštanje isporuke oružja s mađarskog teritorija, rekavši da bi takav potez mogao predstavljati sigurnosni rizik. Putin je također bio među prvima koji je čestitao mađarskom čelniku kad je u travnju ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat.