Neredi u Bangladešu

VIDEO/FOTO Žestoki sukobi policije i studenata, ima i poginulih

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Diljem Bangladeša izbili su žestoki sukobi između nezadovoljnih studenata i policije. Studenti traže ukidanje radnih kvota koje favoriziraju članove obitelji onih koji su se borili u ratu za neovisnost od Pakistana prije 53 godine.

U glavnome gradu Bangladeša, Dhaki, izbio je sukob studenata i policije. Prosvjed mladih potaknut je velikom stopom nezaposlenosti i uvjetima obrazovanja.

Studenti naoružani palicama i kamenjem odlučili su izići na ulice nakon što su vlasti prekinule usluge mobilnog interneta kako bi se ugušio prosvjed protiv radnih kvota.

Mladi od vlade traže da se prestane izdvajati 30 % državnih poslova za članove obitelji onih koji su se borili u ratu za neovisnost od Pakistana 1971. Ministar pravosuđa Anisul Huq izjavio je da je vlada spremna pregovarati s prosvjednicima.

Pročitajte i ovo Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje"

Ovoga tjedna ubijeno je najmanje desetero ljudi, a najveći prosvjed  otkako je premijerka Sheikh Hasina ponovno izabrana proširio se zemljom. Na društvenim mrežama mnogi su počeli tražiti da siđe s dužnosti hashtagom #StepDownHasina.

Nadzornik gradske bolnice u Dhaki potvrdio je medijima da je u četvrtak umrlo četvero studenata, a stotine su ozlijeđene.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Policija je na prosvjednike okupljene oko sveučilišnog kampusa u Dhaki počela ispaljivati suzavac kako bi ih rastjerala. Vlasti su ograničile mobilne usluge kako se slike i videi sukoba ne bi širili dalje, piše Retuers.

Pročitajte i ovo Niz problema Australija udvostručila naknade za vize za studente: Žele obuzdati rekordnu migraciju

Suzavac je ispaljen i na prosvjednike koji su blokirali glavnu autocestu u južnom lučkom gradu Chittagongu.

Veleposlanstva SAD-a i Indije u Dhaki upozorila su svoje državljane da izbjegavaju prosvjede.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Javna i privatna sveučilišta zatvorena su od srijede, a vlast je na ulice poslala interventnu policiju i paravojne snage pogranične straže.

Saslušanje vladine žalbe na presudu Visokog suda o ponovnom uspostavljanju kvote zakazano je 7. kolovoza. Premijerka Sheikh zamolila je prosvjednike za strpljenje.

Skupine za ljudska prava pozvale su Bangladeš da zaštiti prosvjednike od nasilja.

Povezane teme