Objavljen transkipt

Dvije godine prije nagodbe, tužiteljstvo Floride znalo je o zločinima notornog pedofila: "Žrtve su htjeli prikazati kao kriminalce"

Suđenje pedofilu Jeffreyju Epsteinu Foto: Afp
Objavljen transkript sudske istrage protiv Jeffreyja Epsteina iz 2006. godine koja je otkrila da je tužiteljstvo imalo uvid u razmjer njegovih zločina.

U ponedjeljak je sud američke savezne države Floride u javnost pustio 150 stranica dug transkript sudske istrage Jeffreyju Epsteinu iz 2006. godine. Iako su transkripti suđenja u toj državi inače tajni, za teške slučajeve poput onoga o optužbama za silovanje i trgovinu maloljetnica koje je počinio Harvey Epstein, prihvaćen je zakon koji dopušta njihovo objavljivanje.

Tako je u javnost dospijela informacija kako su tužitelji dvije godine prije suđenja 2008. te sporazuma o priznanju krivnje znali da je Epstein počinio zločin za koji ga se teretilo. Time je propuštena prilika da bude osuđen na zatvorsku kaznu gotovo cijelo desetljeće prije no što je uhićen 2019. godine, što je u američkoj javnosti bilo kritizirano.

Pročitajte i ovo Cure grozni detalji Novi razorni dokumenti o Epsteinu, na suđenju 500 puta ponovio jednu riječ: Žrtva otkrila da je podvođena jednom premijeru i još jednom princu

Svjedočanstva djevojaka

U transkriptu sudske istrage stoji kako je izrečeno svjedočenje o tome kako je ondašnji 40-godišnji Epstein silovao djevojke od 14 godina i starije pritom im dajući novac. Djevojke koje su tada svjedočile protiv Epsteina, rekle su da bi često dobivale novac ili iznajmljene automobile ako bi pronašle nove djevojke koje bi potom poslale Epsteinu.

Jedna od tinejdžerica u svojem je svjedočanstvu rekla kako je prvi put u Epsteinovu kuću otšla sa 16 godina, a nakon toga još stotine puta. Prema njezinu iskazu, svaki put kada bi morala masirati Epsteina, i to gola, za svoju uslugu bi dobila 200 dolara. Jednom, nakon što ju je silovao, platio joj je 1000 dolara.

Pročitajte i ovo Skandal bez kraja Nove optužbe: ''Epstein je imao snimke seksa princa Andrewa, Clintona i Bransona''

Slaba kazna

2008. Epstein se nagodio sa sudom Južne Floride te priznao krivnju da je osobu mlađu od 18 godina navodio na prostituciju. Dobio je zatvorsku kaznu od godine i pol tijekom kojih je smio odlaziti na posao. Osim toga, bio je osuđen i na godinu dana u kućnome pritvoru te je morao biti registriran kao seksualni prijestupik.

Pročitajte i ovo Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša

Trenutni državni odvjetnik Dave Aronberg izjavio je kako mu je drago da je transkript objavljen, no nije ga htio komentirati jer ga, kako piše Associated Press, nije pročitao. S druge strane, ondašnji glavni tužitelj za Epsteinov slučaj i državni odvjetnik, Barry Krischer, nije odgovorio na upite novinara da prokomentira objavu transkripta. 

“Predočen je djelić dokaza, na pogrešan način, a žrtve su prikazane kao kriminalci”, rekao je odvjetnik Brad Edwards.

 

 

 

 

Povezane teme