Obljetnica genocida

Tužna obljetnica: Tisuće u Maršu mira krenule šumom i teškim terenu prema Srebrenici

1/16 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Maršem mira obilježava se 29. obljetnice genocida u Srebrenici.

Tisuće sudionika krenule su u ponedjeljak na "Marš mira" iz pravca Tuzle ka Srebrenici, čime je počelo obilježavanje 29. obljetnice genocida što su ga nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća osoba, pretežito muškaraca i dječaka. 

Taj pohod već 20 godina predstavlja uvod u središnju komemoraciju što se svake godine 11. srpnja organizira u krugu memorijalnog centra u Potočarima, a sudionici marša prolaze stazama kojima su se Srebreničani nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda 1995. pokušavali probiti iz obruča srpskih snaga koje su ih pritom neprestano napadale.

Pročitajte i ovo Srbija se protivi Opća skupština UN-a prihvatila rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Vučić: "Ovo neće donijeti mir, nego daljnju nestabilnost u regiji"

Pročitajte i ovo 11. srpnja dan sjećanja Pogledajte tko je bio protiv UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sudionici pohoda će do srijede, kad se očekuje njihov dolazak u Potočare, svakodnevno prijeći po tridesetak kilometara po šumovitom i teško prohodnom terenu kojim se prije 29 godine jedino moglo doći do teritorija pod nadzorom Armije BiH.

Nakon ovogodišnje komemoracije, u četvrtak će u Potočarima biti pokopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida čiji su dijelovi tijela nakon rata pronađeni u nekoj od masovnih grobnica.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana je Beriz Mujić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao 17 godina. Njegovi su posmrtni ostaci pronađeni tek prošle godine.

Najstarija žrtva čiji će ostaci biti pokopani u četvrtak je Hamed Salić, koji je 1995. imao 68 godina.

Pročitajte i ovo U Bjelovaru U parku prišao dječaku, dirao ga i rekao "Hoćeš da ti ga stavim?" - Ovo je kazna koju je dobio

Pročitajte i ovo Brutalan napad VIDEO/FOTO Rusi pogodili dječju bolnicu u Kijevu, poginulo najmanje sedmero djece: Oglasio se predsjednik

Pokopana će biti i braća Hasib i Ćamil Efendić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije odvojene masovne grobnice. Njihov treći brat pokopan je u Potočarima 2007. godine.

U kompleksu memorijalnog groblja u Srebrenici sada leže posmrtni ostaci 6751 žrtve genocida iz 1995., dok je još 250 žrtava pokopano na drugim grobljima po želji članova njihovih obitelji.

I dalje se traga za ostacima još oko tisuću žrtava genocida.