Jedan je dio Fortenove

Trgovački lanci u susjedstvu namještali cijene? Pokrenuta istraga

Trgovina Foto: Getty Images
Odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu formirao je predmet u povodu informacija Povjerenstva za zaštitu konkurencije, kojim se pokreće izvid o povredi konkurentnosti protiv četiri trgovačke tvrtke - Delhaeze, Mercator S, Univerexport-import i DIS.

Protiv četiri trgovačka lanca u Srbiji pokrenut je postupak zbog narušavanja konkurencije i sumnje u namještanje cijena, a među njima je i tvrtka Mercator-S, članica Fortenova grupe, objavili su u utorak beogradski mediji.

Posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu formirao je predmet u povodu informacija Povjerenstva za zaštitu konkurencije, kojim se pokreće izvid o povredi konkurentnosti protiv četiri trgovačke tvrtke - Delhaeze, Mercator S, Univerexport-import i DIS, koji će biti podvrgnuti provjerama stječu li se u njihovoj djelatnosti i elementi kaznenih djela, rečeno je RTS-u.

Tužiteljstvo je od Sektora tržišne inspekcije Ministarstva unutarnje i vanjske trgovine zahtijevalo potrebne obavijesti u vezi s inspekcijskim nadzorom i kontrolama u četiri gospodarska društva od 2016. godine do 2024., u pogledu načina prodaje roba i usluga, formiranja maloprodajnih cijena, sprečavanja konkurencije i drugog.

Od Povjerenstva za zaštitu konkurencije zatraženo je da tijekom postupka izvještava Tužiteljstvo o rezultatima poduzetih mjera, prikupljenim podacima, te o konačnoj odluci, imajući u vidu da je riječ o sumnjama u djelatnosti koje, po Zakonu o zaštiti konkurencije, pod određenim uvjetima "mogu imati elemente kaznenog djela".

U okviru trgovinskih lanaca četiri tvrtke koje su se našle na meti regulatornih tijela i pravosuđa posluje na stotine marketa, supermarketa i megamarketa diljem Srbije.

Samo svjetski trgovinski lanac Delhaeze u Srbiji ima više od 520 trgovina i zapošljava oko 13.000 ljudi.

Mercator-S, članica skupine Fortenova grupe, ima više od 340 trgovina različitih formata u svim regijama Srbije i, prema službenim podacima s mrežne stanice, svakodnevno usluže više od 300.000 potrošača. Univerexport i DIS su dva najveća domaća trgovinska lanca s više od 240 maloprodajnih objekata.

Pročitajte i ovo Kobni ugriz glodavca Majka se srušila i preminula pred očima djece: Napao ju je i ugrizao maleni kućni ljubimac

Pročitajte i ovo kolektivna dženaza FOTO Potresni prizori iz Jablanice: Tisuće ljudi oprostile se od žrtava stravičnih poplava

 

Povezane teme