Obavijesti Pretražite Navigacija
WEB konferencija

Fortenova Grupa postala većinski vlasnik Mercatora: "Danas je veliki dan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Fortenova Grupe i Mercatora imaju zajedničku konferenciju za medije.

Danas je 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora d.d. na Fortenova grupu, čime je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora. Prijenos dionica Mercatora odvijao se istodobno s refinanciranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura. U suradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa osigurala je potrebna sredstva te u cijelosti zamijenila navedeni Mercatorov dug i na taj način osigurala neometan prijenos vlasništva Mercatora s kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidirane vlasničke i vjerovničke strukture.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa: Ilustracija - 2 Zamrznuti glasovi Sud u Amsterdamu donio važnu odluku za Fortenova grupu: SBK Art nema nikakva glasačka prava Stjepan Čuraj - 4 ANALIZA EKONOMSKIH ANALITIČARA Pada li preuzimanje Fortenove? "Nas nisu tražili dozvole, ali moguće je da ipak imaju zeleno svjetlo"

Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko dvije i pol tisuće prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39 tisuća zaposlenika koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 milijuna stanovnika.

"Fortenova grupa je od danas ponosna vlasnica Mercatora, odlučna u namjeri da bude najbolji vlasnik kojeg je Mercator ikada imao. Ovo je novi početak koji nam svima otvara cijeli niz novih mogućnosti. Nova optimizirana struktura kapitala Fortenova grupe osigurava nam stabilnost i sposobnost za snažna buduća ulaganja u naše tvrtke i poticanje njihovog budućeg rasta. S Mercatorom u Fortenova grupi konsolidiramo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca opskrbe, radnih mjesta, poreznih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača", naglasio je glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Izvršni direktor za maloprodaju Fortenova grupe, Siegfried Ganshor, istaknuo je kako je današnji dan jedan od najvažnijih u povijesti Konzuma, Mercatora i Fortenova Grupe.

"Prevladali smo brojne oluje i od danas ćemo zajedno s Mercatorom gledati u istom smjeru. Sada smo veliki, veličina nije formula za rast, ali je dobar i pouzdan temelj na kojem se može graditi jača i konkurentnija tvrtka. Biti ovdje gdje smo sada ne bi bilo moguće bez naših ljudi, profesionalnog upravljanja, podrške i pomoći dobavljača te svih ostalih partnera i dionika kojima vjerujemo. Zajednički rad omogućit će nam da iskoristimo svoj puni potencijal na dobrobit naših kupaca", poručio je Ganshor. 

"Mercator je dugo trebao, a sada i ima snažnog dugoročnog vlasnika. Mercator danas nije samo trgovac, nego puno više. On je platforma koja povezuje zaposlene, kupce i dobavljače i koja je uspješno razvila brojne nove prodajne koncepte. Znanje, trud, iskustvo, sposobnost i osjećaj pripadnosti zaposlenika tvorci su Mercatorovog uspjeha. Kao tvrtka koja surađuje s preko tri tisuće dobavljača i godišnje realizira 1,2 milijarde eura vrijednosti nabave od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki", istaknuo je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prema njegovim riječima, uz ubrzani nastavak digitalizacije i razvoj digitalnih višekanalnih platformi, prioriteti Mercatora u konsolidaciji maloprodaje Fortenova grupe su jačanje trgovinske mreže i razvoj moderne logističke infrastrukture.

"U ovoj integraciji vidim puno prilika za zaposlenike, za poboljšanje kvalitete radnih mjesta, a primjena novih tehnologija povećava kapacitete i daje priliku radnicima na vlastitom razvoju i razvoju tvrtke", kazao je Fabris Peruško.

Što se tiče poslovanja Konzuma, u ovoj integraciji kompanije Peruško vidi dva plusa. 

"Imat ćemo više mogućnosti za ulaganja, a drugi plus je prelijevanje međusobnog znanja između Konzuma i Mercatora", istaknuo je Peruško. 

"Nakon dugog razdoblja neizvjesnosti, Fortenova grupa je danas financijski stabilna tvrtka koja je nesporno sposobna za rast i koja će razvojnom strategijom i ostvarivanjem svojih prioriteta ujedno čuvati i otvarati nova radna mjesta. Stoga svim našim kolegama iz Mercatora želim dobrodošlicu u veliku zajednicu vrijednih i talentiranih zaposlenika Fortenova grupe. Radujem se također nastavku suradnje i s našim ključnim partnerima, malim i velikim, domaćim i globalnim dobavljačima te zajedničkom daljnjem rastu", zaključio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene