Razbijena frakcija

Članovi zloglasne bande pali u Barceloni: U akciji sudjelovala i hrvatska policija

Uhićeni članovi Foto: Getty Images
Skupnom istragom Europola i policija nekoliko europskih zemalja, uključujući i hrvatsku, uhićena su dvojica visokorangiranih članova srpskog "vračarskog klana".

Španjolska nacionalna policija (Policía Nacional) je u suradnji s Europolom i šest drugih europskih partnera uhitila je dva visokorangirana pripadnika zloglasnog srpskog "vračarskog klana“. Time je razbijena ključna frakcija navedene skupine, priopćeno je iz Ravnateljstva MUP-a.

Kako navode, vođa klana, jedan od najtraženijih i najopasnijih bjegunaca u Europi, uhićen je u Barceloni 18. listopada, a njegov glavni pomoćnik uhićen je 22. listopada. Obojica su bili traženi zbog optužbi koje uključuju ubojstvo, pokušaj ubojstva i otmicu u Srbiji, Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

U skupnoj istrazi sudjelovala su istražna tijela više država: Kriminalističko-obavještajna služba Austrije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, njemačka Savezna kriminalistička policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i FAST, španjolska  Nacionalna policija te slovenska Uprava kriminalističke policije.

"Vračarski klan“, podružnica "kavačkog klana“, od 2014. godine ratuje sa suparničkim "škaljarskim klanom“, što je odnijelo više od 60 života.
Sukob je započeo nakon zapljene velike pošiljke kokaina u luci u Valenciji.

Europol je odigrao ključnu ulogu u operaciji fokusirajući se na razvoj obavještajnih podataka i operativnu podršku. Njegovi su stručnjaci surađivali s austrijskim, njemačkim i srpskim tijelima kako bi analizirali šifriranu komunikaciju osumnjičenika, što je dovelo do njihove identifikacije, a konačno i hvatanja. U okviru tih napora srpski policijski službenici raspoređeni su u Europol 2021. kako bi radili na tim ciljevima.

Prošli mjesec Europol je uz potporu Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) koordinirao postupanja tijela za provedbu zakona iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, što je u konačnici dovelo do uhićenja.

Obojici osumnjičenika sada prijeti izručenje te se očekuje da će biti kazneno gonjeni zbog umiješanosti u nekoliko ubojstava visokog profila.

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Agonija nakon porođaja, mlada žena jedva je preživjela: "To je kao da čistite ono ljigavo iz sudopera, bilo je jezivo, bio je horor"

Pročitajte i ovo Objavio inspektorat Nakon Austrije sada i u Hrvatskoj: Povlače se Coca Cola, Fanta i Sprite iz poslovnica omiljenog trgovačkog lanca

Pročitajte i ovo Čeka se reakcija Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno treći svjetski rat"