NAKLON ISPRIKE

Nevin čekao 58 godina na izvršenje smrtne kazne, a evo što je u znak isprike učinio šef policije

Isprika šefa policije u Japanu Foto: Associated Press
Iwao Hakamada, 88-godišnji Japanac, proveo je 58 godina svojeg života u samici zatvora, gdje je čekao izvršenje smrtne kazne. Zbog novih dokaza pušten je na slobodu, a šef lokalne policije došao mu se osobno ispričati dubokim naklonom.

Šef policije u Shizouki u Japanu došao se osobno ispričati Iwau Hakamadi za njegovu desetljećima dugu patnju koja je započela nasilnom istragom i pogrešnom osudom, zbog koje je čekao smrtnu kaznu do prošlog mjeseca, kada je u ponovljenom suđenju oslobođen.

88-godišnji Hakamada, nekadašnji boksač, oslobođen je odlukom okružnog suda Shizouke, koji je utvrdio da su policija i tužitelji surađivali da bi izmislili i podvalili dokaze protiv njega, kao i da su ga prisilili na priznanje nasilnim višesatnim ispitivanjima bez prisustva odvjetnika, javlja AP.

Oslobođenje je finalizirano ranije ovog mjeseca kad se tužiteljstvo odreklo svojeg prava na žalbu mada je imalo prigovora oko odluka, ali time je okončana Hakamadina skoro 60-godišnja pravna bitka da dokaže svoju nevinost.

Takayoshi Tsuda, šef policije prefekture Shizouka, osobno je posjetio Hakamadu da bi mu se ispričao.

"Žao nam je što smo vam uzrokovali neizrecivu duševnu patnju i teret čitavih 58 godina od trenutka uhićenja do pravomoćnosti oslobađajuće presude", rekao je Tsuda dok je stajao ravno ispred Hakamade i duboko se naklonio. "Veoma nam je žao." Tsuda je obećao "temeljitu i odgovarajuću istragu".

Hakamada, koji teško komunicira zbog mentalnih posljedica desetljeća zatvorenosti u samici za osuđenike na smrt, ipak je uspio odgovoriti: "Što znači imati autoritet... Kad jednom imate moć, ne biste trebali gunđati."

Hakamadina 91-godišnja sestra, koja je bila uz svog brata kroz dugi proces skidanja ljage s njegova imena, a sada živi s njim, zahvalila je šefu policije što ih je posjetio.

"Nema svrhe prigovarati šefu policije nakon svih ovih godina. On nije bio uključen u slučaj i došao je ovdje samo po dužnosti", rekla je nakon toga novinarima. "Ali ipak sam prihvatila njegov posjet samo zato što sam željela da se (moj brat) jasno odvoji od svoje prošlosti osuđenika na smrt."

Uhićen je u kolovozu 1966. zbog ubojstva direktora tvrtke za proizvodnju tjestenine od miso-graha, kao i tri člana njegove obitelji u Hamamatsuu u središnjem Japanu. Prvobitno je osuđen na smrt u presudi okružnog suda iz 1968., ali nije pogubljen zbog dugotrajnih žalbenih postupka i ponovnih suđenja u Japanu.

Trebalo je gotovo tri desetljeća da Vrhovni sud odbije njegovu prvu žalbu za ponovno suđenje. Njegova druga žalba za ponovno suđenje, koju je podnijela njegova sestra 2008., odobrena je 2014. Sud je naredio njegovo puštanje iz samice, u kojoj je čekao izvršenje kazne na smrt, ali bez skidanja njegove osude dok ne prođe ponovno suđenje.

Hakamada je bio osuđenik na smrt s najdužim stažem na svijetu i tek peti osuđenik na smrt koji je oslobođen u ponovljenom suđenju u poslijeratnom Japanu, gdje kaznena suđenja traju godinama, a ponovna suđenja iznimno su rijetka.

Njegov slučaj i oslobađajuća presuda potaknuli su pozive na veću transparentnost u istrazi, zakonske promjene kako bi se smanjile prepreke za ponovno suđenje i raspravu o smrtnoj kazni u Japanu.

Pročitajte i ovo NSATU misija Žustra rasprava u Saboru: "Mislim da niste normalni, ministre - Pazite kako razgovarate sa mnom"

Pročitajte i ovo Nesreća u Indoneziji Turistica umrla nakon strašnog napada u moru: "Zabila joj se točno u prsa"