Dva mrtva

Sedam tisuća zaraženih u susjedstvu: Opasna bolest nezaustavljivo se širi

Ilustracija Foto: Getty Images
Veliki je porast zaraženih ospicama te je došlo do epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine, vjerojatno najveće u posljednjih 20 godina.

Epidemija ospica odnijela je dva mlada života u dobi od 17 i 18 godina u BiH, a nove informacije pokazuju da su prvi slučajevi zabilježeni i na jugu zemlje.

Iz Doma zdravlja Mostar prijavili su četiri slučaja, a prijavu oboljenja potvrdili su i iz Doma zdravlja Stari grad Mostar.

Iako su dosad prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima: "Pozivamo sve roditelje čija djeca još nisu cijepljena protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posjete našu ustanovu i cijepe ih. Već nekoliko dana nakon cijepljenja postiže se dobar imunosni odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe."

Epidemiološka slika u vezi sa slučajevima ospica dugo je bila povoljna, međutim nadležni su upozoravali na pojavu tog oboljenja upravo zbog niske stope cijepljenja, piše Dnevni avaz.

Upravo je zbog pada kolektivnog imuniteta došlo do epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine, vjerojatno najveće u posljednjih 20 godina.

Prema posljednjim podacima ZJZ-a FBiH, zaključno sa 7. kolovozom, u Federaciji BiH registrirano je 6948 slučajeva zaraze ospicama s dva smrtna ishoda. Najteža je situacija u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, u kojima je zabilježeno više tisuća  slučajeva ospica.

Pročitajte i ovo Masovni udari Tajni dokumenti otkrili mogućnost velike eskalacije rata: Ruska mornarica spremna za napad na Europu, imaju moćno oružje

Pročitajte i ovo Čeka se obdukcija Zatvorenik pronađen mrtav u ćeliji, oglasila se njegova obitelj: "Postoje određene sumnje..."

Pročitajte i ovo snažno podrhtavanje Izvlačili su je iz poplave, a sad ženu u kolicima pogodio i potres: "Ako me strefi, neka me pokopa unutra"