Mir u regiji

Važan sastanak u Berlinu: "Za ulazak je vjerojatno najzainteresiranija Hrvatska"

Čelnici zemalja Zapadnog Balkana okupili su se na desetom samitu Berlinskog procesa. Sudionici su raspravljali o nizu tema među kojima je i pristup zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji. Skup je pratio novinar Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

"Jasnog odgovora i dalje nema, iako bi sve zemlje Zapadnog Balkana voljele znati kada će moći pristupiti Europskoj uniji. Od njih se traži nastavak reformskog procesa.

Europska perspektiva bila je ideja začenica Berlinskog procesa. 2013. kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji došlo je i do zamora širenja Europske unije i odgode daljnjeg širenja zajednice.

Godinu dana kasnije Angela Merkel, tadašnja njemačka kancelarka, osmislila je Berlinski proces kako bi se zemljama Zapadnog Balkana pružila europska perspektiva u zamjenu za nastavak reformi. Htjela ih je time vezati za Europsku uniju i izbječi jačanje drugih geopolitičkih sila na tom prostoru.

Nakon 10 godina, te zemlje i dalje nisu dio Europske unije iako je odgoda proširenja trebala trajati koju godinu. Posljedica je to zastoja u reformskim promjenama izazovanih unutarnjim političkim, ali i međusobnim problemima. 

Za ulazak tih zemalja u Europsku uniju vjerojatno je najzainteresiranija Hrvatska jer se radi o zemljama iz njezinog neposrednog susjedstva. Ulaskom tih zemalja u europsku zajednicu ojačala bi stabilnost i mir u regiji", izvijestio je novinar Danijel Vrbota za Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."

Pročitajte i ovo Ne dopuštaju mu prilaz Cijela Europa strahuje da je ovo ruski trojanski konj: "To je plutajuća megabomba"

Pročitajte i ovo Poziv Domagoja Mikića Kako se život mještana podno Velebita pretvorio u pakao: Stanje je, kažu, neizdrživo, a prst krivnje upiru u susjedu