Novi ukrajinski proboj

Rusija žestoko uzvratila: Koristili su razornu vakuumsku bombu od koje 'ljudska tijela mogu ispariti'

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ukrajina je navodno ostvarila teritorijalne dobitke u zapadnoj ruskoj regiji Kursk u svojem najvećem prekograničnom napadu otkako je Rusija izvršila invaziju u veljači 2022. Rusi pak tvrde da uzvraćaju ''protuterorističkim mjerama".

Rusija tvrdi da je upotrijebila termobaričku bombu protiv ukrajinskih snaga dok je najavljivala ''protuterorističku'' operaciju kao odgovor na nenadani upad Ukrajine u Kursk.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da se borbe u toj regiji nastavljaju te tvrde da su izveli zračne napade na ukrajinske snage, uključujući termobaričku bombu, poznatu i kao vakuumska bomba. Njezina eksplozija postiže tolike temperature da od nje ljudska tijela ispare. Ovo nije prvi put da je Rusija koristila ovakvo oružje, budući da su ukrajinski dužnosnici tvrdili da je korišteno nekoliko tjedana nakon početka invazije. Korištenje vakuukmske bombe nije kršenje međunarodnog prava, sve dok se njome ne gađaju civili.

Pročitajte i ovo ironična situacija Bivši ruski predsjednik zaprijetio: "Mogli bismo poslati svoje tenkove u centar Berlina"

Pročitajte i ovo 61 osoba poginula Objavljena analiza strašne nesreće u Brazilu: Avion je padao 4000 metara brzinom od 440 km/h

Moskva je u subotu objavila da kreće u ''protuterorističku operaciju'' kao odgovor na najveći prekogranični napad Ukrajine. Mjere koje su najavljene za Kursk i susjedne regije Belgorod i Bijansk uz granicu s Ukrajinom, predviđaju preseljenje stanovništva, kontrolu telekomunikacija i prisilno oduzimanje vozila. Novinska agencija Tass javlja da iz regije već evakuirano više od 75 tisuća ljudi.

Iz Ukrajine zasad nema službenih komentara nakon izvršene operacije u Kursku niti su još poznati njezini ciljevi, piše Sky News.

Analitičari već sad ovu akciju Ukrajine nazivaju značajnom.

"Oni su već kilometrima duboko u ruskom teritoriju i to je velika stvar. Ovo nije samo upad unutar granice", komentirao je za Sky sigurnosni analitičar Michael Clarke.