Skrivali im istinu?

Rusi bijesni na Putina: "Ne znam koga više mrzim, ukrajinsku vojsku ili našu vladu..."

Crkva u Kursku Foto: Afp
Stanovnici Kurska su bijesni nakon ukrajinskog upada u tu rusku regiju regiju, vjerovali su da će ih njihova vojska zaštititi.

Stanovnici Kurska ostali su zatečeni nakon proboja ukrajinske vojske na njihov teritorij. Prijetnja se činila nestvarnom s obzirom da rusko tlo nije vidjelo invazijske snage od kraja Drugog svjetskog rata, a ruski državni mediji u početku su odbacili invaziju kao jednokratni pokušaj infiltracije.

Lyubov Antipova posljednji je put razgovarala sa svojim roditeljima prije gotovo dva tjedna, kada je prvi put čula glasine o ukrajinskom upadu i molila ih da napuste svoje selo u ruskoj regiji Kursk, ali oni to nisu napravili. 

Sljedeći dan, Antipova je na internetu vidjela fotografije ukrajinskih vojnika kako poziraju pored trgovine i ureda plinske tvrtke. Odmah je prepoznala mjesto jer njezini roditelji žive oko 50 metara dalje.

"Sve ove godine moji roditelji nisu mislili da će biti pogođeni", rekla je Antipova za Observer telefonom iz Kurska, pažljivo izbjegavajući korištenje riječi "rat", koja je službeno zabranjena u Rusiji. "Bili smo sigurni da će nas ruska vojska zaštititi. Zapanjena sam koliko su brzo ukrajinske snage napredovale."

Mnogi lokalni ljudi optužuju vladu da umanjuje ukrajinski napad ili ih dezinformira o opasnosti, piše Guardian.

Upad je zatekao i Aleksandra Zorina,  kustosa Arheološkog muzeja u Kursku. Zorin je smatrao kako je zujanje bespilotnih letjelica, mlažnjaka i tutnjava topništva uobičajeno za ovu regiju. "Izvješća naših dužnosnika uopće nisu bila zastrašujuća: "Ušlo je 100 diverzanata"’, ali onda smo došli do brojke 300, pa 800... Bilo je nemoguće dobiti jasnu sliku", ispričao je.

Predsjednik Vladimir Putin stalno je govorio o situaciji u pograničnom području Kurska, izbjegavajući spomen bilo kakvog upada na ruski teritorij, a u utorak navečer, kada su ukrajinske trupe već bile u Sudzhi, vijesti Prvog kanala su ustvrdile da je ruska vojska spriječila povredu granice.

Mnogi u Kursku krive vladu i državne medije što su ih ostavili u mraku suočene s opasnošću, a bijesni stanovnici dijelili su poruke i na društvenim mrežama. "Ne znam koga sada više mrzim, ukrajinsku vojsku koja je zauzela našu zemlju ili našu vladu koja je to dopustila", napisala je Nelli Tikhonova.

Pročitajte i ovo puno posla za vatrogasce VIDEO Nevrijeme napravilo kaos u Splitu: Stabla padala na automobile, bujice na ulicama...  

Pročitajte i ovo Južno kinesko more VIDEO Sudarila se dva broda, Kinezi tvrde: "Namjerno su to napravili!" Objavili i snimku

Povezane teme