Rat u Ukrajini

Smijenjen ministar obrane Ukrajine - poznato i tko će ga zamijeniti

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, izložen pritisku zbog korupcijskog skandala u svojem ministarstvu, bit će prebačen na drugu dužnost u vladi, rekao je u nedjelju predsjednik kluba zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo državljanstvo nekoliko bivših političara
  • Pogoršava se na istoku Ukrajine
  • U razmjeni vraćena tijela britanskih dragovoljaca
  • Ukrajinska vojska: Rusi regrutiraju žene po zatvorima
  • Stupio na snagu europski embargo na ruske naftne derivate

Tijek događaja možete pratiti ovdje:

22:18  Oleksij Reznikov koji se našao pod povećalom zbog korupcijskog skandala u svom ministarstvu, više nije ministar obrane Ukrajine. Zamijenit će ga dosadašnji ravnatelj vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov.

Odluku je javnosti obznanio David Arakhamia, predsjednik kluba zastupnika stranke Sluga naroda. Nije rekao kada će odluka biti formalizirana. Reznikov nije imao komentara. "Rat diktira promjene u kadrovskoj politici", napisao je Arakhamia na Telegramu.

"Vremena i okolnosti zahtijevaju jačanje i pregrupiranje. To se sada događa i događat će se i ubuduće... Neprijatelj se priprema za ofenzivu. Pripremamo se braniti se i vratiti ono što je naše".

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

18:05 Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je u nedjelju na snagu, prenose europski mediji.

Po podacima Eurostata, Rusija je u listopadu izvezla u EU dizela i benzina u vrijednosti većoj od 2,3 milijardi eura. Samo Njemačka kupila je više od četvrtine ukupne količine uvezenih ruskih naftnih derivata, prenosi The Brussels Times.

Embargo je dogovoren u lipnju u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajini. Dogovor predviđa neke iznimke za države članice koje jako ovise o ruskim uvozu.  

17:56 Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je početkom rata u Ukrajini da neće ubiti ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskija, rekao je bivši izraelski premijer Naftali Bennett u subotu. Opširnije OVDJE.

17:22 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako Ukrajina planira gađati zgrade u ukrajinskom gradu Kramatorsku, a zatim za to optužiti Moskvu. Ministarstvo je na Telegramu navelo kako Kijev namjerava dići u zrak tri medicinska objekta te nakon toga optužiti Rusiju za ciljani napad na civilne objekte.

"Prema informacijama koje je potvrdilo nekoliko neovisnih izvora, ukrajinske specijalne službe namjeravaju uskoro izvesti veliku provokaciju kako bi optužile Rusiju za ratne zločine. Kijevski režim u tu svrhu planira bombardirati bolničke zgrade Kramatorsku i optužiti Rusiju za napad na civilne objekte", stoji u priopćenju ministarstva. 

16:21 Dva ruska projektila pogodila su centar Harkiva, administrativno središte Harkivske oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, a jedan od njih pogodio je stambenu zgradu, objavili su lokalni dužnosnici u nedjelju.

Harkiv nakon raketiranja Foto:Afp

Harkiv nakon raketiranja Foto:Afp

"Pogođena je stambena zgrada u središtu grada. Izbio je požar. Dosad su poznate tri žrtve: 54-godišnja žena i dva muškarca u dobi od 51 i 55 godina", rekao je oblasni guverner Oleh Sinehubov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Napad na Harkiv Foto:Afp

Dodao je da je žena, koju je ozlijedio šrapnel, prebačena u bolnicu. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi to izvješće.

Napad na Harkiv Foto:Afp

15:28 Ukrajina neće koristiti rakete većeg dometa koje joj je obećao SAD za napade na ruski teritoriji i gađat će samo ruske jedinice na okupiranom ukrajinskom području, rekao je u nedjelju ministar obrane Oleksij Reznikov.

SAD je u petak potvrdio da je nova raketa koja bi udvostručila domet udara ukrajinske vojske uključena u paket američke vojne pomoći vrijedan 1,8 milijardi funti za pomoć Kijevu u borbi protiv ruskih snaga, javlja Reuters. 

15:17 Ruske snage regrutiraju osuđenice iz kaznenih kolonija u okupiranim regijama Ukrajine, navodi se u izvješću ukrajinske vojske, prenosi Sky News.

"Kako bi nadoknadio gubitke u ljudstvu, neprijatelj pokušava privući osuđene žene da sudjeluju u ratu. Tijekom tjedan dana okupatori su regrutirali oko 50 osoba iz ženske popravne kolonije grada Snižne na privremeno okupiranom području Donjecke oblasti", izvijestila je vojska. 

14:00  Naoružavanje Ukrajine kako bi se mogla obraniti od Rusije najbrži je put do postizanja mira, poručio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u članku objavljenom u nedjelju. "Kao i svi autoritarni vladari, ruski predsjednik Vladimir Putin reagira samo na snagu svojih protivnika", napisao je Cleverly za Times of Malta.

Dodao je kako je oduševljen što su se Njemačka i SAD pridružile Velikoj Britaniji u slanju tenkova Ukrajini.

10:17 Zapovjednik Wagnera, ruske plaćeničke skupine, rekao je u nedjelju da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima ukrajinskoga grada Bahmuta, koji je tjednima u fokusu ruskih snaga.

Jevgenij Prigožin, osnivač i zapovjednik skupine Wagner, rekao je da se vojnici bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište protiv ukrajinskih snaga, koje se ne povlače. Ruske snage tjednima su pokušavale opkoliti i osvojiti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasu, i čini se da napreduju sporo i uz visoku cijenu. Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je Rusija postigla "mali napredak" u pokušaju opsade Bahmuta. Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, koji je desetkovan višemjesečnim granatiranjem, bit će to najvažniji strateški napredak od prošlog ljeta, kada je početna ofenziva na istoku Ukrajine zaustavljena nizom zapanjujućih ukrajinskih protuofenziva u drugoj polovici 2022.

Prigožin je rekao da nisu točna izvješća ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito "bore do kraja". "U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište", dodao je.

9:50 Tri osobe ozlijeđene su u ruskom napadu na Harkiv, javlja The Kyiv Independent.

Dva ruska projektila pogodila su središte Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine, a jedan od projektila pogodio je stambenu zgradu, rekao je gradonačelnik, prenosi Reuters.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

8:20 Prema ukrajinskim državnim medijima, popis onih kojima je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo državljanstvo uključuje nekoliko vodećih političara iz ureda bivšeg proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Na popisu su bili Dmitro Tabačnik, bivši ministar obrazovanja i znanosti, Andrej Kjujev, bivši potpredsjednik vlade i šef Janukovičeve administracije i Vitalij Zakarčenko, bivši ministar unutarnjih poslova, izvijestila je novinska agencija RBC-Ukrajina.

Pročitajte i ovo UŽAS U EUROPI Još jedna jeziva prijetnja iz Rusije, veliko izvješće izazvalo spor između SAD-a i Rusije  

8:10 "Potpisao sam relevantne dokumente kako bih poduzeo još jedan korak u zaštiti i čišćenju naše zemlje od onih koji su na strani agresora", rekao je Zelenski tijekom noćnog videoobraćanja. Njihova imena nije želio navesti, ali je rekao da imaju dvojno rusko državljanstvo.

Ukrajinski predsjednik rekao je jučer i da se situacija na frontama na istoku zemlje zaoštrava i da Rusija ubacuje sve više i više vojnika u borbu.

Ukrajina je određenom broju ljudi oduzela ukrajinsko državljanstvo i sankcionirala stotine ruskih i bjeloruskih pojedinaca i tvrtki od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Novi udarac Zapada protiv Rusije: Europska unija dogovorila nove sankcije, SAD Ukrajini šalje veliki vojni paket

8:00 Stanje se pogoršava na istočnom bojištu, gdje Rusija uvodi sve više i više vojnika u borbe, no ukrajinska vojska branit će "tvrđavu" Bahmut sve dok bude mogla, rekao je Zelenski kada su u razmjeni zarobljenika Kijevu predana tijela dvojice britanskih dragovoljaca.

Ruske snage polagano napreduju u regiji Donbas, opkoljavaju grad Bahmut sjeverno od Donecka i bore se da preuzmu kontrolu nad obližnjom cestom koja je glavni dobavni pravac za ukrajinske snage. Također pokušavaju osvojiti Vuhledar jugozapadno od Donecka.