Potpisan Memorandum

Sveučilišni profesor o eksploataciji litija u Srbiji: "Europska unija interese je stavila ispred vrijednosti"

Samit o sirovim materijalima održan u Beogradu, prisutni su bili Aleksandar Vučić i Olaf Scholz Foto: Afp
Profesor sa Sveučilišta u Grazu osvrnuo s na potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama u Srbiji, čime je dano zeleno svjetlo za eksploataciju litija.

Florian Bieber, profesor sa Sveučilišta u Grazu, na svojem se profilu na mreži X osvrnuo na posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Srbiji tijekom kojeg je potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Ovim memorandumom Srbija je korak bliže ka ekspolataciji rudnika litija, a unatoč odobrenju protive mu se aktivisti, građanske inicijative i oporba.

"Ne postoji nikakva garancija da će projekt iskopavanja litija biti u skladu sa standardima Srbije, a da ne govorimo o EU-u", objavio je Bieber na mreži X.

Dodao je i da su EU i Njemačka zamijenili demokraciju, vladavinu prava i EU perspektiva za Balkan – za litij.

Pročitajte i ovo "Ovo je plan..." VIDEO Vučić naveo tko i kako želi uništiti Srbiju pa napao i hrvatske medije: "Ja jesam ružan čovjek, ali mi uši nisu klempave"

"U Srbiji nema neovisnih institucija ni medija s nacionalnom frekvencijom, nema prostora za kritičko građansko društvo. Dakle, nema garancije da će rudarski projekt biti u skladu sa standardima Srbije (a da ne govorimo o EU-u)", rekao je Bieber.

Aleksandar Vučić i Olaf Scholz Foto:Afp

Podsjetio je i da je masovnim prosvjedima 2021. godine zaustavljen je prvi pokušaj iskopavanja litija, prenosi N1.

"Sada EU i Njemačka, nakon izborne prijevare i pogoršanja vladavine prava, otvoreno podupiru taj projekt. Poruka će se čuti diljem zapadnog Balkana. Dogovor koji koristi Europskoj uniji važniji je od vrijednosti. S takvim pristupom proširenje EU-a je mrtvo", zaključio je profesor.

  Pročitajte i ovo U skupštini VIDEO Novi bizarni ispad nekadašnje legende: "Nemam riječi, imam dlanove..."

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.