Brat i nećak nisu preživjeli

VIDEO Svjedočanstvo čovjeka koji je preživio 67 dana u gumenjaku na ledenom moru: "Nisam imao izbora"

Mihail Pičugin u bolnici Foto: screenshot/YouTube
Mihaila Pičugina ovog su tjedna pronašli ribari u Ohotskome moru. Novinarima je iz bolničkog kreveta ispričao kako je preživio 67 dana u gumenjaku.

Nakon 67 dana plutanja u čamcu na napuhivanje u hladnom Ohotskom moru, spašen je 46-godišnji Mihail Pičugin. Ispričao je više o svojoj borbi za život.

Pičugin je početkom kolovoza sa svojim 49-godišnjim bratom i 15-godišnjim nećakom išao promatrati kitove. 9. kolovoza otkazao im je motor gumenjaka.

Akcije spašavanja koje su pokrenute prošle su neuspješno. Njegov brat i nećak umrli su, a on je njihova tijela zavezao za brod kako ne bi otplutali.

Pičugina spasili ribari

Ovog tjedna 46-godišnjeg Rusa uočili su ribari i spasili ga oko 11 nautičkih milja od Kamčatke i oko 1000 km od polazne točke.

Pičugin je medijima ispričao kako se nedugo nakon kvara motora strgalo i jedno od vesla zbog čega se gumenjakom nije moglo upravljati. Uz to, telefon nije funkcionirao jer nije bilo pokrivenosti mrežom. Dok se nije ispraznio, koristili su ga za geolociranje. Imali su i nekoliko baklji, koje su iskoristili, no nisu uspjeli privući pozornost spasilaca.

"Helikopter je proletio blizu, zatim još jedan nakon tri dana, ali bili su beskorisni", rekao je Pičugin, piše Guardian.

Rekao je da su skupljali kišnicu i borili se da se ugriju. “Bila je tu vreća za spavanje s devinom vunom, bila je mokra i nije se sušila”, rekao je. “Uvučeš se ispod pokrivača, malo se mrdaš i ugriješ.”

Imali su ograničenu zalihu rezanaca i graška i pokušali su loviti ribu.

Nećak umro nakon mjesec dana

Pičugin je ruskim medijima iz bolničkog kreveta rekao da mu je nećak umro u rujnu, od hipotermije i glasi. Nakon toga, njegov otac, Pičuginov brat, postao je čudan i pokušao se ubiti.

"Preživio sam zahvaljujući Božjoj pomoći. Jednostavno nisam imao izbora, kod kuće su mi ostale majka i kći", rekao je Rus.

Doktori u bolnici u Magadanu rekli su da je patio od dehidracije i hipotermije, ali da je stabilno.