U Kaliforniji

VIDEO/FOTO Naišli na misterioznu "ribu sudnjeg dana": Iznimno rijetko je se viđa, a prema legendi je predznak potresa

Riba veslo - ilustracija Foto: Getty Images
Znanstvenici će moći proučavati vrlo rijetku ribu uz koju se vežu legende.

Tim kajakaša i ronilaca u uvali La Jolla uz obalu Kalifornije pronašao je iznimno rijetku dubokomorsku ribu mrtvu u vodi prije nekoliko dana. Riječ je o ribi veslo, koja ima jedinstvenu povijest kao i njezino neobično vrpčasto tijelo koje se može rastegnuti do 30 stopa.

U japanskoj legendi riba je poznata kao predznak potresa, što je dovelo do toga da je se naziva "riba sudnjeg dana", a oba ova čimbenika s vremenom su dovela i do legendi o morskim čudovištima s obzirom na to da izgleda kao mitološka morska zmija. Kajakaši i ronioci pronašli su ribu dva dana prije potresa koji je pogodio Los Angeles, piše BBC, koji donosi i snimku ribe.

Unatoč promatranjima koja upućuju na njihovu distribuciju od Atlantskog oceana i Sredozemnog mora do plaže Topanga u južnoj Kaliforniji, ovaj primjerak označava tek 20. ribu veslo koju je voda nanijela u Kaliforniju od 1901. godine, prema stručnjaku za ribe Scripps Instituta za oceanografiju Benu Frableu, piše Times of San Diego. Posljednji put riba veslo u Oceansideu je bila viđena 2013. i ostavila je i mještane i znanstvenike podjednako zaprepaštene i zbunjene.

Ovaj put primjerak u vodama La Jolle bio je dugačak 12 stopa i postat će dio Zbirke morskih kralježnjaka u Scrippsu, jedne od najvećih zbirki dubokomorskih riba na svijetu, a znanstvenici će izvršiti obdukciju kako bi vidjeli mogu li utvrditi uzrok njezine smrti i kako je uopće završila u plitkim vodama.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.
Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pročitajte i ovo Stanje u prometu Kilometarske kolone na cestama: Prometna nesreća usporava promet, povremeno se zatvaraju tuneli

Pročitajte i ovo bakterije i fekalije Na poznatoj plaži inspektorat zabranio kupanje: Postoji opasnost od zaraznih bolesti