Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici istražuju

VIDEO Misterij divovske ribe: Nasukala se kao najava velikog potresa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno su na dvjema lokacijama u Kaliforniji na obalu izbačene dvije uginule zmijolike ribetine. Jedna sveučilišna profesorica biologije kaže da nije isključeno da je to najava velikog potresa.

Na kalifornijsku je obalu prije nekoliko dana ocean izbacio najmanje dvije goleme zmijolike ribe, koje inače žive na velikim morskim dubinama. Takozvana riba veslo može narasti do čak 15 metara duljine, a na obali su dva primjerka osvanula bez ikakvih vidljivih ozljeda.

Pročitajte i ovo Nadzorna kamera u Trogiru snimila trenutak potresa Zastrašujuća snimka iz Trogira VIDEO Nadzorna kamera udaljena samo tri kilometra od epicentra snimila trenutak potresa Slika nije dostupna Evakuirali Fukushimu Vrlo jak potres kod Japana, stigao i tsunami

Jedna, duga gotovo četiri i pol metra, izbačena je početkom tjedna u blizini Oceansidea, dok je nešto veći primjerak otkriven koji dan prije na plaži otoka Santa Cataline.

>> FOTO Slučajno pronašli leš divovske ribe

Ribetine su došli vidjeti i fotografirati brojni znatiželjnici, koji su među sobom počeli prepričavati japansku legendu prema kojoj su ovakvi događaji najava skorašnjeg velikog potresa.

Profesorica biologije životinja na Sveučilištu Anglia Ruskin u Cambridgeu Rachel Grant u izjavi za Independent kaže da bi u spomenutoj legendi moglo biti i nešto istine.

'Teoretski je moguće [da je riječ o najavi potresa], s obzirom da prije podrhtavanja raste tlak u stijenama što onda može dovesti do oslobađanja električki nabijenih iona u vodu. To pak može uzrokovati stvaranje toksičnog vodikova peroksida. Nabijeni ioni također mogu oksidirati organske tvari koje mogu za ribu biti smrtonosne ili su je u stanju natjerati na bijeg iz dubine prema površini', pojasnila je Grant.

Postoji i druga mogućnost, a to je da uoči potresa dođe do oslobađanja veće količine ugljikova monoksida, koji također utječe na zmijolike ribe i druge organizme na velikim oceanskim dubinama.

Grant kaže da se opisani geofizički procesi, koji imaju utjecaj na ribe, uistinu mogu dogoditi prije neke jače seizmičke aktivnosti. 'Kaliforniju ću sljedećih tjedana držati na oku', obećala je.

Ona već posjeduje veliku bazu podataka o nasukavanju velikih zmijolikih riba diljem svijeta tijekom protekle dvije i pol godina. Pročešljat će tu bazu i pokušati povezati lokacije gdje su ribetine viđene s eventualnim potresima na istom području, odnosno u radijusu od 800 kilometara.

'Naravno da se veliki potres ne događa baš svaki put kada zmijolika riba osvane na nekoj obali, ali provjerit ćemo postoji li barem veća vjerojatnost da će se potres dogoditi na području na kojemu bude izbačena. Možda je stvarno riječ o seizmičkoj aktivnosti, ali moguće je da su na obalu izbačene zbog nekih potpuno drugih faktora', kaže Grant.

Ona je svojedobno provjeravala istinitost kineske legende o egzodusu mladih žaba s mjesta budućeg potresa. Zaključila je da u toj legendi istine baš i nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene