Kuba

FOTO Potpuni kolaps u otočnoj zemlji, tri dana su bez struje: Vlast je povukla potez bez presedana

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Kuba je u noći s nedjelje na ponedjeljak ponovno zavijena u tamu. Kolabirao je električni sustav, unatoč obećanjima vlasti da će početkom tjedna problemi biti otklonjeni.

Kubanska električna mreža ponovno se srušila u nedjelju, četvrti put u 48 sati, potaknuvši nove sumnje u brzo rješenje na otoku koji već pati od ozbiljne nestašice hrane, goriva i lijekova.

Nestanak struje, nakon višetjednih svakodnevnih prekida, izazvao je neke manje prosvjede na karipskom otoku, gdje tropska oluja otežava napore za ponovnu uspostavu struje.

Kubanska nacionalna električna mreža prvi put se srušila u petak oko podneva nakon što je najveća elektrana na otoku isključena, zbog čega je oko 10 milijuna ljudi ostalo u mraku.

Mreža se od tada tri puta srušila, naglašavajući nesigurno stanje infrastrukture u zemlji.

Ponovljeni kvarovi označavaju veliki korak nazad u naporima vlade da brzo vrati struju iscrpljenim stanovnicima, od kojih većina već pati od višemjesečnih nestanaka struje tijekom sparnog ljeta na Karibima.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel pojavio se u nedjelju navečer na nacionalnoj televiziji odjeven u sivomaslinastu vojnu odoru, poručujući Kubancima da disciplinirano i uljudno iznesu svoje žalbe zbog situacije.

"Nećemo prihvatiti niti dopustiti bilo kome da djeluje vandalski, a još manje da poremeti mir naših ljudi", rekao je Diaz-Canel, kojeg se rijetko viđa u odori.

Glavni grad Havana bio je u mraku u nedjelju navečer, a samo su raštrkane tvrtke, barovi i domovi radili na malim generatorima na gorivo. Većina dvomilijunskog grada bila je tiha. Stanovnici su igrali domino na pločniku, slušali glazbu na radio aparatima na baterije i sjedili na kućnim pragovima.

Jaka policijska prisutnost bila je vidljiva na mjestima diljem grada. 

Ministar: "Kubanska je kultura surađivati"

Novinari Reutersa svjedočili su nekoliko "cacerolazosa", prosvjeda izraženih lupanjem loncima uobičajenih u Latinskoj Americi, u rubnim četvrtima Havane.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Prosvjednici, ljuti zbog nestašice hrane, vode i struje, blokirali su ceste gomilama smeća u San Miguel de Padronu, siromašnoj četvrti na periferiji grada prije nego što su ih snage sigurnosti rastjerale.

Ministar energetike i rudarstva Vicente de la O Levy rekao je u nedjelju da je svjestan da nestanci struje smetaju stanovnicima, ali je rekao da većina Kubanaca razumije i podržava vladine napore za ponovno uspostavljanje struje.

"Kubanska je kultura surađivati", rekao je O Levy novinarima u nedjelju. "One izolirane i minimalne incidente koji postoje registriramo kao pogrešne, kao nepristojne."

Ranije u nedjelju, Kuba je vratila struju za 160.000 klijenata u Havani neposredno prije nedjeljnog kolapsa mreže, dajući nekim stanovnicima tračak nade.

Međutim, stanje se pogoršalo kasno poslijepodne, kada je još jedan potpuni kolaps mreže prisilio vlasti da počnu ispočetka, povećavajući izglede da će još nekoliko dana biti rasprostranjenih prekida.

Dužnosnici su isprva rekli da će struja biti vraćena do ponedjeljka ili utorka. Nije odmah bilo jasno koliko će najnoviji neuspjeh odgoditi napore vlade.

Te je napore također omela tropska oluja Oscar, koja je u nedjelju stigla do karipskog otoka, donoseći snažne vjetrove, jake oluje i kišu u dijelove istočne Kube.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Komunistička vlada otkazala je školu do srijede, što je gotovo potez bez presedana na Kubi, navodeći kao razlog uragan i aktualnu energetsku krizu. Dužnosnici su rekli da bi se u ponedjeljak na posao trebali javiti samo nužni radnici. 

Domaćica Anabel Gonzalez iz stare Havane, četvrti popularne među turistima, rekla je da postaje očajna nakon tri dana bez struje.

"Mobitel mi je mrtav, a pogledajte mi hladnjak. Ono malo što sam imala otišlo je u nepovrat", rekla je, pokazujući prazne police.

Drugi su se žalili da nisu dobili vodu otkako su počeli nestanci struje.

Kuba ovisi o uvozu za napajanje svojih uglavnom zastarjelih elektrana na naftu. Isporuke goriva na otok znatno su pale ove godine jer su Venezuela, Rusija i Meksiko, nekoć važni dobavljači, smanjili izvoz na Kubu.

Saveznica Venezuela, koja se bori s opskrbom vlastitog tržišta, prepolovila je svoje isporuke subvencioniranog goriva Kubi ove godine, prisiljavajući otok da traži skuplju naftu na tržištu.

Čini se da je Meksiko, još jedan česti dobavljač, također smanjio dotok goriva Kubi tijekom godine predsjedničkih izbora.

Nedavno izabrana predsjednica Claudia Sheinbaum nije rekla hoće li se opskrba Kube koju podupire država nastaviti pod istim uvjetima pod njezinom upravom.

Pročitajte i ovo istraga traje FOTO Eksplozija uznemirila građane: Ovo je klupica zbog koje je cijeli zagrebački kvart zvao policiju

Pročitajte i ovo Kakvo bahaćenje VIDEO Pogledajte što u rukama nosi supruga ubijenog Sinwara dan prije nego što je Hamas masakrirao tisuće ljudi

Pročitajte i ovo 27 milijuna eura Todorić tvrdi da je blokirao imovinu Fortenove u Nizozemskoj, oglasili se iz kompanije