Primjer iz Poljske

Otvaraju vojne poligone i mladima nude zanimljiv model: Umjesto ljetovanja - vojna obuka, ali uz izdašan džeparac

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, sve više zemalja razmišlja o obveznom vojnom roku. Poljska već provodi vojne programe za mlade s ciljem povećanja broja vojnika, nudeći im vojnu obuku i izdašan džeparac. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu sve više europskih zemalja razmišlja o uvođenju obveznog vojnog roka. Ta je tema već neko vrijeme aktualna i u Hrvatskoj.

U strahu da bi nakon Ukrajine oni mogli postati ruska meta, Poljaci već otvaraju vojne poligone na kojima mladima nude zanimljiv model. Poligon u šumi, vježbe gađanja, orijentacije, bliske borbe, rukovanja radiotehnikom i vojnim vozilima. Poljska se nada da će ovakvim programima privući što više ljudi u profesionalnu službu u neizvjesnim vremenima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ekstremne opcije Macron: "Francuskoj prijeti građanski rat"

Umjesto ljetovanja vojna obuka, ali uz izdašan džeparac. Mnogi na poligonu nedavno su završili srednju školu, a umjesto na praznike idu na vojni poligon. Obuka traje 28 dana, a dobiju 1500 dolara. "Nisam oduvijek želio postati vojnik. Svi sukobi, a najviše situacije oko naše domovine, motivirali su me da promijenim svoje odluke", rekao je Dominik Rojek, poljski policijski regrut.

U poljskim oružanim snagama trenutačno je nešto više od 190.000 muškaraca i žena. Vlada želi dosegnuti 300.000. Unatoč nazivu programa, odmora nema. Ustaje se rano, na terenu se uče borbene vještine i vještine preživljavanja. Nema napuštanja baze.

Vojna obuka im je potrebna jer ističu da se u njihovoj zemlji koja je članica i NATO-a i Europske unije, ruska prijetnja osjeća puno intenzivnije i bliže. Ruski dužnosnici više su puta i prijetili Poljskoj. Napetosti rastu i na dugoj granici s Bjelorusijom.

Pročitajte i ovo tišina u eteru Odmazda Kremlja: Rusija objavila listu 81 europskog medija kojima zabranjuje rad

"Ovo je vrsta sigurnosnog impulsa koju vidimo od ove sveobuhvatne agresije, rata i napada na Ukrajinu. Znamo gdje je neprijatelj. Općenito, nismo imali takvu prijetnju od Drugog svjetskog rata", izjavio je bojnik Michal Tomczyk iz Operativnog središta poljskog ministra nacionalne obrane.

Bila poljska vlada desna ili lijeva, cilj joj ostaje isti: stvoriti najmoćniju vojsku u Europi bez uvođenja obveznog vojnog roka. Na kraju obuke oni koji je završe položit će prisegu. Imaju izbor - vratiti se kući s 1500 dolara ili nastaviti vojnim putem i pristupiti nekom od rodova profesionalnih oružanih snaga

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.