Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tišina u eteru

Odmazda Kremlja: Rusija objavila listu 81 europskog medija kojima zabranjuje rad

Rusija zabranjuje niz europskih medija
Rusija zabranjuje niz europskih medija Foto: Afp
Rusija namjerava zabraniti rad niz medija Europske unije nakon što je Unija zabranila rad četiriju ruskih, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da će zabraniti niz medija iz Europske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Europi.

Europska unija u svibnju je objavila da zaustavlja rad četiriju "propagandnih mreža povezanih s Kremljom" oduzevši im pravo na emitiranje i distribuciju na njezinu teritoriju.

Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestia i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je u utorak objavivši listu 81 medijske kuće iz 25 članica Europske unije čiji će rad i emitiranje sad biti zabranjeni u Rusiji.

Pročitajte i ovo Robert Fico Nazadovanje Slovački plan reforme javne televizije izaziva zabrinutost: "Ovo će ugroziti neovisnost medija"

Ministarstvo optužuje zapadne medije da "sustavno raspačavaju neprecizne informacije” o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

Među zabranjenim su medijima francuska novinska agencija France Presse, austrijska televizija ORF, irska televizija RTE i španjolska novinska agencija EFE i paneuropski Politico. Na listi nema hrvatskih medija.

"Ruska Federacija više je puta na raznim razinama upozorila da politički motivirano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU-a neće proći bez odgovora”, stoji u priopćenju ministarstva.

Pročitajte i ovo Slovenski premijer Robert Golob Naklonjena desnici Slovenska policija upala u urede medijske kuće, opozicija bijesna: "Ovo je izravan i ozbiljan napad na neovisnost medija..."

"Unatoč tome Bruxelles i prijestolnice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protumjere", dodaje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene