PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE

Počinje toplinski val, upaljen crveni alarm za dvije regije

DHMZ je za utorak upalio crveni alarm za riječku, a u četvrtak za dubrovačku regiju.

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku i ovo je drugi toplinski val ove godine. Temperature bi mogle ići i do 35 stupnjeva, u Dalmaciji do 36. DHMZ je objavio posebno upozorenje za toplinske valove. 

Za ponedjeljak je izdano narančasto upozorenje za dvije regije - karlovačku i riječku. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje.

Za utorak je narančasto upozorenje izdano za zagrebačku, karlovačku, gospićku i dubrovačku regiju, dok je za riječko područje zbog vrućina izdano crveno upozorenje, što je najviši stupanj upozorenja i predstavlja vrlo veliku opasnost. Za osječko, kninsko i splitsko područje vrijedi žuto upozorenje.

Za srijedu je za cijelu zemlju izdano narančasto upozorenje, dok je za četvrtak za dubrovačku regiju izdano crveno upozorenje, za splitsku narančasto, a ostatak je Hrvatske u žutom.

U ponedjeljak će biti sunčano, mjestimice i vedro te vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će u unutrašnjosti biti slab, a na Jadranu ujutro burin, potom umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 30 i 35 °C.

DHMZ navodi kako će temperature u utorak ići i do 36 stupnjeva. Bit će sunčano, popodne ponegdje uz malu naoblaku. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, duž obale mjestimice umjeren jugozapadni, krajem dana i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 15 do 20, na Jadranu između 22 i 26, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °C.

Jače naoblačenje s pljuskovima, grmljavinom i manjim osvježenjem očekuje se u unutrašnjosti u četvrtak poslijepodne i u noći na petak, kad je ponegdje moguće i olujno nevrijeme.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka višim od 30 °C

S obzirom na to da temperature rastu, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na svojim stranicama navodi preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

Osobito se odnose na starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti.

Tako se starijima preporučuje da se ne izlažu suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a prilikom izlaska morali bi zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Nužno je dnevno uzimanje do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavanje pržene, pohane, slatke i jako zasoljene hrane kao i začinjenih jela. Potrebno je uzimati puno sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se stariji bolesnik mora hitno javiti doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta dnevno.

Održavati čistoću tijela, provjetravati prostorije

Starija osoba morala bi uvijek uza se imati svoje osnovne podatke - ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Neophodno je redovito održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ukoliko je kretanje otežano, utoliko je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.

Pročitajte i ovo Pripazite Stiže toplinski val! Stručnjaci objavili detaljne upute za građane i što nikako ne smijete napraviti

Razlika temperature klimatizirane prostorije i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature.

Pročitajte i ovo vremenska prognoza Toplinski val: Meteorolog Ivan Čačić otkriva kada nas očekuje kratkotrajno osvježenje

Rashladne uređaje potrebno je redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima, stoji u preporukama.