Posebne priče

Jedan prevario Elona Muska, za drugog je Hanuka sotonizam, a treći je u zatvoru: Ovo su najosebujniji pobjednici na europskim izborima

Najosebujniji kandidati koji su osvojili mandat u Europskom parlamentu Foto: AFP / Screenshot
U Europski parlament izabrani su i neki osebujni kandidati.

Grzegorz Braun, kontroverzni desničar koji je ugasio menoru koja je u prosincu zapaljena u poljskom parlamentu zbog židovskog blagdana Hanuke, osvojio je mjesto u Europskom parlamentu.

Braun je upao na događaj koji je organizirala židovska zajednica, aparatom za gašenje požara ugasio svijeće i time uzrokovao kaos zbog kojeg je osiguranje moralo evakuirati ljude.

Zatim se popeo na govornicu, nazvao Hanuku sotonizmom i ustvrdio da on stvari vraća u normalu. Nakon svega je upitan je li ga sram zbog onoga što je učinio. "Sram bi trebalo biti one koji sudjeluju u sotonističkim obredima", odgovorio je.

U Bruxelles ide i zvijezda društvenih mreža

Braun nije jedini osebujni političar koji je osvojio mjesto u Europskom parlamentu. Ciparac Fidias Panagiotou, 24-godišnjak koji se proslavio na društvenim mrežama, na izborima je dobio 19,4 posto glasova i mjesto u Bruxellesu.

Na najavi kandidature prije nekoliko mjeseci pojavio se noseći tri kravate, sako i kratke hlače. Priznao je da ne zna ništa o politici ni o Europskoj uniji, ali da će postavljati pitanja, čitati i učiti.

"Imam 23 godine i nikada u životu nisam glasao. Jedne noći sam pomislio da će, ako nikad ne glasam i nikad ne pokažem interes, isti šmokljani uvijek biti na vlasti i rekao sam: 'Dosta!'", objasnio je u najavi.

Pročitajte i ovo komentar Lane Ružičić A plaćica ide: Kako nam je Bartulica svima opalio šamar i pljunuo u lice…

Za njegovu pobjedu, ustvrdio je, zaslužne su društvene mreže. Na TikToku ga prati više od 165.000 ljudi, na njegov kanal na YouTubeu preplaćeno je njih 2,6 milijuna, a u jednom videu prikazuje kako je prevario Elona Muska i natjerao ga da ga zagrli.

"Tijekom mjeseci moje avanture osnaženo je moje uvjerenje da svjetlo može pobijediti tamu i da moć demokracije može nadjačati pučiste. Dovoljno je imati volju i vjeru u viši cilj, kao što smo mi imali u ovom ratu – u borbi za demokraciju, vladavinu prava, za slobode i dostojanstvo građana", poručio je.

"U ratu smo pobijedili u teškim uvjetima, nezamislivima za državu koja želi postati dio europske obitelji. Pobijedili smo zahvaljujući časti, patriotizmu i ponosu Grka", dodao je.