Ovo su dokazi tužiteljstva

Upitan je glavni dokaz u slučaju ubojstva male Danke: Rezultati vještačenja razlikuju se od navoda policije

Dejan Dragijević i Srđan Janković Foto: Društvene mreže screenshot
Tužiteljstvo već šest mjeseci vodi istragu o slučaju nestanka i ubojstva Danke Ilić, a dokaza je vrlo malo.

Više javno tužiteljstvo u Zaječaru danas je podiglo optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, osumnjičenih da su ubili djevojčicu Danku Ilić 26. ožujka ove godine u Banjskom polju kod Bora. Osim njih, optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, zbog neprijavljivanja kaznenog djela i kaznenog djela pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela.

Tužiteljstvo već šest mjeseci vodi istragu o ovom slučaju, a dokaza je vrlo malo.

Cjelokupan slučaj temeljio se na priznanjima dvojice osumnjičenih u policiji i jednog od njih u tužiteljstvu, ali su i ti iskazi povučeni nedavno te su njih dvojica rekli da nikada u životu nisu vidjeli dvogodišnju Danku.

Njezino tijelo nikad nije pronađeno, unatoč opsežnoj potrazi. Veliki broj DNK tragova uzet je iz samog vozila kojim su kobnog dana upravljali osumnjičeni i za koje se pretpostavlja da je udarilo djevojčicu, a potom da su je dvojica optuženih ubila u istom. Međutim, nije pronađen ni jedan DNK trag koji pripada maloj Danki, piše Nova.rs.

Posljednja nada polagana je u jednu dlaku, koja je pronađena u vozilu, ali je i ona bila bez korijena, pa je bila potpuno beskorisna da bi se utvrdio DNK trag.

Jedino što povezuje dvojicu optuženih za mjesto događaja u vrijeme kada je mala Danka posljednji put viđena živa, jest GPS praćenje u službenom automobilu do kog je došao MUP putem baznih stanica i cijeli slučaj zasniva se na vještačenju ovog glavnog dokaza. 

Međutim, ono osumnjičeni ne spore da su bili u Banjskom polju i ne spore da su se zaustavili na mjestima na kojima je to pokazalo i vještačenje.

Ipak, novinari Insajdera su, u međuvremenu, došli do izvještaja vještačenja GPS uređaja u vozilu Vodovoda. Kada se podaci vještaka usporede s tvrdnjama koje je policija javno priopćila nakon uhićenja dvojice osumnjičenih, dolazi do ozbiljne razlike u vremenu zaustavljanja vozila.

Tako vještaci tvrde da se vozilo Vodovoda ispred kuće obitelji Dankine majke zaustavilo i okrenulo za ukupno 53 sekunde. Policija je tvrdila da je zaustavljanje trajalo dva i pol puta duže. Tako je Bratislav Gašić, u to vrijeme ministar unutaranjih poslova, tvrdio da se vozilo ispred dvorišta zadržalo dvije i pol minute.

Razlika između policije i vještaka je i u vremenu zadržavanja dvojice osumnjičenih na deponiju na kojem su, kako tvrdi policija, bacili tijelo djevojčice. Policija je tvrdila da su se Janković i Dragijević na tom mjestu, na starom banjskom putu, zadržali 109 sekundi. Vještaci su utvrdili – 80 sekundi.

Takva neslaganja ukazuju na dodatne propuste koji su se događali u slučaju potrage za nestalom dvogodišnjom djevojčicom.

Još jedan od ključnih dokaza su i nadzorne kamere, koje se nalaze na nekoliko lokacija u Banjskom polju, međutim ni na jednoj od njih se ne vidi djevojčica, niti nesreća. I mještani su potvrdili da su vidjeli djevojčicu pored puta samu, ali nitko od njih nije vidio da ju je udario automobil, niti da su je dvojica muškaraca ubacila u vozilo.

Nedavno je otkriveno i što su snimile kamere sa kuće u Banjskom polju onog dana kad je nestala Danka. 

"Na snimci ispred vrata obiteljskog doma Ilića vidi se trenutak kada majka Ivana napušta stan i sa dvoje djece ulazi u lift zgrade, da bi ona kamera na zgradi snimila dio kada Ivana, Danku i njenog brata smješta u automobil i zajedno s njima kreće u pravcu Banjskog polja. Nikoga sumnjivog nije bilo u blizini, niti je iko tog dana krenuo sa njima“, pisali su beogradski mediji.

Jedan od potencijalnih ključnih svjedoka, Dalibor Dragijević, brat optuženog Dejana ubijen je u policijskoj stanici u Boru. Policajci su ga pretukli do smrti.

On je osumnjičen da je svom bratu pomogao da tijelo djevojčice koje je bilo zatrpano na deponiji kod Banjskog polja, prebaci na nepoznatu lokaciju, te ono nije pronađeno ni do dan danas.

Nitko dosad nije odgovarao za smrt Dragijevića u borskoj policijskoj stanici.

Pročitajte i ovo Velike promjene Naplatne kućice odlaze u povijest: Ovako ćemo u budućnosti plaćati cestarinu

Pročitajte i ovo Veliko dva metra FOTO Golemo morsko čudovište isplivalo na obalu i užasnulo posjetitelje: Ovog ljeta viđeno je i u Puli