Novi detalji

U najvećoj razmjeni zatvorenika između Amerike i Rusije sudjelovali i naši susjedi: "Stajali su uz nas, donijeli su hrabre odluke"

Otkriveni su detalji najveće razmjene ruskih i američkih zatvorenika od kraja Hladnog rata.

Pregovori između Amerike i Rusije o mogućoj razmjeni zatvorenika, trajali su više od godinu dana.

Sastanak 25. lipnja promijenio je situaciju kada je skupina CIA-inih dužnosnika sjedila nasuprot ruskih kolega tijekom tajnog sastanka. Amerikanci su iznijeli prijedlog da razmjene dvije desetine zatvorenika koji su se nalazili u zatvorima u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i diljem Europe.

Pročitajte i ovo Strašna tragedija Šestomjesečnu bebu ostavio sedam sati u automobilu parkiranom na suncu

Ruski špijuni odnijeli su prijedlog natrag u Moskvu, a samo nekoliko dana kasnije, direktor CIA-e bio je na telefonu s ruskim špijunskim šefom, dogovarajući široke parametre masovne razmjene zatvorenika.

Dogovor između dvije zemlje, pregovaran većinom od strane špijuna i ponekad putem tajnih poruka dostavljanih kuririma, osigurao je oslobađanje Evana Gershkovicha, Paula Whelana i još 14 drugih Amerikanaca, Rusa i Europljana zatvorenih u Rusiji.

Dogovorom je oslobođen i ruski plaćeni ubojica, Vadim Krasikov. On je bio zatvoren u Njemačkoj od 2019. zbog ubojstva bivšeg čečenskog borca u parku u Berlinu. Bio je najtraženiji od strane predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je javno pohvalio ubojstvo kao čin domoljublja i godinama inzistirao da Krasikov bude dio svake razmjene.

Dva sata prije nego što će obznaniti da se ipak povlači iz utrke za drugi mandat na dužnosti predsjednika SAD-a, Joe Biden nazvao je iz svoje vikendice u Delawareu slovenačkog premijera Roberta Goloba kako bi dogovorio jedan od posljednjih dijelova dogovora o zatvorenicima. 

U razmjenu je bila uključena i Slovenija, pristavši pustiti dvoje prikrivenih ruskih špijuna, koji su s lažnim identitetima živjeli u Sloveniji i u prosincu 2022. uhićeni na slovenskom teritoriju.

Pročitajte i ovo poruka Izraelu Hamas pokopao ubijenog vođu, zaprijetili Izraelu osvetom: "Kraj vam je bliži nego ikada dosada"

Vlasti u Sloveniji privele su par koji se predstavljao kao argentinski iseljenici u zemlji, živeći pod pseudonimima Ludwig Gisch i Maria Mayer. Kako se ispostavilo, oni su bili duboko prikriveni ruski obavještajni časnici poslani u inozemstvo da špijuniraju strane vlade.

Uhićenja su se pokazala ključnima za razmjenu zatvorenika.

"Dogovor koji je ovo omogućio bio je podvig diplomacije i prijateljstva,” rekao je Biden u četvrtak u kratkim izjavama iz Bijele kuće, piše The New York Times.

"Stajali uz nas, donijeli hrabre odluke i oslobodili zatvorenike koji su se nalazili u njihovim zemljama", nastavio je Biden, pohvalivši američke saveznike.

Povezane teme