Buran govor

Orban se okomio na EU: "Žele u Mađarskoj postaviti marionetsku vladu, nikada nismo bili bliže svjetskom ratu"

Viktor Orban Foto: Afp
Mađarski premijer Viktor Orbán u svom je govoru bio otvoreno kritičan prema Europskoj uniji, a optužio ju je i da želi uspostaviti marionetsku vladu u Mađarskoj.

Mađarski premijer Viktor Orbán u srijedu je u svom govoru rekao da Europska unija nastoji srušiti njegovu vladu i uspostaviti marionetski režim u toj srednjoeuropskoj zemlji. Njegova izjava predstavlja eskalaciju otvorenog neprijateljstva prema EU koja dolazi od zemlje koja se smatra najbliži saveznik Rusije, piše AP.

Pred tisućama pristaša, mađarski premijer je govorio na obilježavanju mađarskog nacionalnog praznika u znak sjećanja na oružani ustanak protiv sovjetske represije 1956., koji je započeo u glavnom gradu i proširio se zemljom prije nego što ga je ugušila Crvena armija. Orbán je govor iskoristio da povuče paralele između prošlih okupacijskih sila i današnje EU.

"Nezavisna mađarska politika neprihvatljiva je Bruxellesu. Zato su u Bruxellesu najavili da će se riješiti nacionalne vlade Mađarske. Također su najavili da žele postaviti briselsku marionetsku vladu. Hoćemo li se pokloniti stranoj volji ili joj se oduprijeti? Predlažem da naš odgovor bude jasan i nedvosmislen kao što je bio 1956.", rekao je Orbán okupljenima.

Iz Bruxellesa nije bilo javne reakcije.

EU je Mađarskoj uskratio milijarde financijske potpore zbog njezinih navodnih kršenja vladavine prava, a neki zastupnici EU su predlagali oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj zbog demokratskog nazadovanja. Europski parlament proglasio je 2022. da se Mađarska više ne može smatrati demokracijom.

Mađarski čelnik sukobio se s blokom zbog rata u Ukrajini. Orbán se zalagao za trenutačni prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini, što je navelo kritičare da sugeriraju da on zagovara ruske interese i okreće leđa svojim partnerima u EU i NATO-u.

"Nismo bili ovako blizu svjetskog rata u posljednjih 70 godina. Svi to vide, ali se svi prave da ne vide. Kralj je gol, vrijeme je da progovori. Briselski birokrati odveli su Zapad u beznadni rat. U njihovim glavama, ovaj rat je rat Zapada protiv Rusije... Sada žele otvoreno gurnuti cijelu Europsku uniju u rat u Ukrajini", ustvrdio je Mađar i dodao da EU planira dopustiti ukrajinskim vojnicima stacioniranje u Mađarskoj nakon buduće pobjede "kako bi se zajamčila sigurnost cijele Europe", prenosi Index.hu.

"Bit plana pobjede je proširiti rat. Plan navodi da će Ukrajina odmah dobiti pozivnicu za NATO. Poprište rata premjestit će se na rusko tlo. Dio plana je da se nakon pobjede na istočnoj bojišnici Ukrajina obveže zamijeniti Amerikance i vlastitom ojačanom vojskom jamčiti sigurnost cijele Europe, što znači da bismo se mi Mađari jednog jutra probudili i pronašli da su slavenski vojnici s istoka ponovno stacionirani u Mađarskoj. Mi to ne želimo", zaključio je.

Pročitajte i ovo Nižu se reakcije Svijet na rubu rata: "Ako to učine, bio bi to opasan i zabrinjavajući razvoj događaja"

Pročitajte i ovo Veselo u EU parlamentu Pogledajte kako su europarlamentarci odgovorili Orbanu: "Ovo nije Eurovizija"

Pročitajte i ovo u Bruxellesu nisu sretni Slanje sabotera i špijuna: Orbanov potez razbjesnio EU, dobio upozorenje

 

Povezane teme