Rane po licu i šavovi

Stravični napadi: Orao nasrtao na ljude i ozljeđivao ih, ubili su ga nakon što je zgrabio malo dijete

Orao Foto: Afp
Pretpostavlja se da je agresivna ptica napala najmanje četvero ljudi u Norveškoj, a ubili su je nakon posljednjeg nasrtaja na dijete.

Mladi suri orao ubijen je nakon što je navodno napao i ranio najmanje četiri osobe, uključujući 20-mjesečno dijete, na širem području središnje i južne Norveške.

Ptica se u posljednjem napadu u subotu obrušila na djevojčicu koja se igrala u dvorištu obiteljske kuće u regiji Trøndelag.

"Došao je niotkuda i zgrabio našu najmlađu kćer. Njena majka je skočila i zgrabila ga, ali se morala boriti da je pusti. Morao je pomoći i susjed. Orao se stalno vraćao iako ga je susjed otjerao štapom", rekao je otac djevojčice.

Dodao je kako su na kraju uspjeli skinuti orla s djevojčice, koja je završila sa šavovima i ogrebotinama na licu, ujedno i ispod oka, prenosi The Guardian.

Suri orlovi, koji imaju raspon krila do dva metra i uobičajeni su u velikom dijelu Skandinavije, uglavnom jedu manje sisavce, lisice i ovce. Ovaj je "vjerojatno imao poremećaj ponašanja", rekao je Alv Ottar Folkestad, stručnjak za orlove.

Dodao je da se ponašanje ove ptice "radikalno razlikuje od normalnog" te da se čini kako je niz napada, koji su se dogodili na golemom području tijekom prošlog tjedna, sve počinila ista ptica.

"Detalji u perju navode me da vjerujem da se radi o istoj ptici", rekao je Folkestad. Snažni vjetrovi na velikim visinama posljednjih dana olakšali su orlu, ženki rođenoj ove godine, da preleti velike udaljenosti, rekao je.

Francis Ari Sture, 31-godišnji dostavljač na biciklu, rekao je AP-u da ga je ptica napala najmanje šest puta dok je planinario prošlog četvrtka, unatoč tome što je koristio ruksak kao zaštitu i gurnuo orla do nogu kako bi ga mogao šutnuti što dalje.

Rekao je i da se bojao da će se poskliznuti jer ako bi pao u nesvijest, orao bi ga mogao "početi jesti". Liječnici u najbližoj bolnici koji su ga liječili od dubokih rana na licu rekli su da su ga sunčane naočale i košulja dugih rukava spasile od gorih ozljeda.

Mariann Myrvang, koja je napadnuta prethodnog dana, rekla je da je dozivala pomoć kada joj je nešto veliko i teško palo na ramena. Rekla je da je bila prisiljena pasti na koljena jer jednostavno nije mogla ustati.

Myrvangin suprug zgrabio je oborenu granu i otjerao orla, ispričala je, ali njegove su kandže prodrle duboko u njezino meso i, kao i druge žrtve napada, dobila je penicilin, injekciju protiv tetanusa. Također je završila sa šavovima.

Per Kåre Vinterdal, lovočuvar u Orkdalu, rekao je da je stigao na lice mjesta nedugo nakon napada na malo dijete u subotu poslijepodne i da je uspio "eutanazirati" pticu. Nije rekao kako je ubijena.

Pročitajte i ovo Gošća Dnevnika Nove TV Ide u utrku protiv Milanovića: "On moli Boga da Primorac uđe u drugi krug"

Pročitajte i ovo sustav je vezanih ruku Žrtva nasilja proživljava horor zbog nasilnika koji uskoro izlazi na slobodu: "Prestravilo me njegovo pismo"

Povezane teme