Ryan Wesley Routh

FOTO Ovo je čovjek koji je htio kalašnjikovom pucati na Trumpa: "Iako ste bili moj izbor... Bit će mi drago kad odeš"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Donald Trump sklonjen je na sigurno čim je uočen napadač. On je poslije objavio na društevnim mrežama da je dobro.

Objavljeno je ime osumnjičenog za atentat na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. New York Times i Fox News Channel objavili su da se radi o 58-godišnjem Ryanu Wesleyju Routhu s Havaja.

Napadač je uhićen, a kako je u nedjelju priopćio FBI, Trump je na sigurnom nakon atentata pokraj njegova terena za golf u West Palm Beachu na Floridi. Washington Post objavio je da je Trump igrao golf na terenu kada se incident dogodio. 

58-godišnji Routh bio je potpuno miran pri uhićenju i nije pokazivao nikakve emocije, rekao je William D. Snyder, šerif Marin Countyja na Floridi gdje je Routh uhićen: "Bio je relativno miran i ni u jednom trenutku nije pitao službenike zašto je uhićen."

Njegovi računi na društvenim mrežama usredotočeni su na njegovu "samoproglašenu umiješanost" u rat u Ukrajini, a sve to uključuje i njegov navodni pokušaj regrutiranja vojnika koji bi se borili na ukrajinskoj strani, piše CNN.

Routh živi na Havajima i prije je bio bio građevinski radnik u Sjevernoj Karolini, gdje ima debeo dosje. Naime, navodno je prethodno uhićen osam puta, uglavnom zbog manjih prekršaja.

Proukrajinski aktivist

U ožujku 2023. godine Routh je o svojim naporima da regrutira američke vojnike razgovarao i s New York Timesom, a u lipnju 2022. godine i s rumunjskom podružnicom Newsweeka, u oba slučaja o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga.

Routh je na društvenim mrežama, kako se čini, u lipnju 2020. rekao da je glasao za Trumpa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku. "Iako ste vi bili moj izbor 2106., ja i svijet nadali smo se da će predsjednik Trump biti drukčiji i bolji od kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da si sve gori i propadaš", napisao je. "Bit će mi drago kad odeš."

Trump: "Ništa me neće usporiti. Nikada se neću predati!"

U e-poruci za prikupljanje sredstava za izbornu kampanju, poslanoj nedugo nakon incidenta, Trump je rekao da su se u njegovoj blizini čuli pucnji. "Ali prije nego što glasine počnu izmicati kontroli, htio sam da prvo čujete ovo: na sigurnom sam i dobro sam!" napisao je. "Ništa me neće usporiti. Nikada se neću predati! Uvijek ću vas voljeti jer me podržavate."

"U ovom trenutku nema više detalja", rekao je njegov glasnogovornik Steven Cheung u kratkom priopćenju koje je objavila Trumpova kampanja, kao što je to učinio i glasnogovornik tajne službe Anthony Guglielmi.

Oglasio se Routhov sin

Najstariji Routhov sin Oran dao je izjavu za CNN nakon incidenta u kojoj je svojeg oca opisao kao punog ljubavi te poštenog i marljivog čovjeka.

"Ne znam što se dogodilo na Floridi i nadam se da su stvari samo pretjerane jer iz onoga što sam čuo to ne zvuči kao čovjek kojeg poznajem... da bi učinio nešto ludo, a kamoli nasilno", rekao je.

Nešto je izvirilo iz grmlja...

Šerif okruga Palm Beach rekao je na tiskovnoj konferenciji da je napadač bio u grmlju uz golf-teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev. 

Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik na AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom marke Nissan. 

Svjedok je vidio napadača i uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice, što je dovelo do toga da su ga šerifovi zamjenici uočili i zaustavili u susjednom okrugu. "Trenutačno je u pritvoru", rekao je Ric Bradshaw, šerif okruga Palm Beach. 

Trump je sklonjen na sigurno čim je uočen napadač. Neimenovani policijski dužnosnik kazao je da je Trump bio 300 do 400 metara udaljen od napadača, odnosno jednu ili dvije rupe na golf-terenu. 

Trump je ozlijeđen u atentatu u Pennsylvaniji 13. srpnja, što je postavilo mnoga pitanja o zaštiti predsjedničkih kandidata uoči izbora 5. studenoga. 

Bijela kuća u priopćenju je rekla da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o incidentu i da im je laknulo kad su saznali da je Trump na sigurnom.

Biden je pohvalio rad tajne službe i policije zbog "njihove budnosti i napora" da Trumpa i one oko njega zaštite: "Kao što sam rekao mnogo puta, nema mjesta političkom nasilju ili bilo kakvom nasilju u našoj zemlji, i naložio sam svojem timu da nastavi osiguravati da tajna služba ima sve resurse i mjere potrebne kako bi se osigurao bivši predsjednik."

Harris je na mreži X napisala da joj je drago da je Trump siguran. "Nasilju nema mjesta u Americi", napisala je.

Pročitajte i ovo tužna vijest Direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar poginuo na skijalištu u Austriji  

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Potpuni kaos zbog poplava: Raste broj mrtvih i nestalih, na tisuće evakuiranih

Pročitajte i ovo Novi sustav Radikalna promjena! Koliku će imati plaću, ovisit će i o ocjeni šefa, ali: Tko će njega ocjenjivati?