Zatvaranje granice

Europska država diže ogradu na granici s Rusijom? "Spremni smo je zatvoriti u kratkom roku"

Granični prijelaz Storskog između Norveške i Rusije Foto: Afp
Norveška vlada razmatra nekoliko mjera za jačanje sigurnosti na granici s Rusijom na arktičkom sjeveru, poput ograde, povećanja broja graničnog osoblja ili pojačanog nadzora.

Norveška bi mogla postaviti ogradu duž dijela ili cijele granice od 198 kilometara koju dijeli s Rusijom, rekla je ministrica, što je potez inspiriran sličnim projektom u Finskoj.

"Granična ograda vrlo je zanimljiva, ne samo zato što može djelovati kao sredstvo odvraćanja, već i zato što sadrži senzore i tehnologiju koja vam omogućuje da otkrijete približavaju li se ljudi granici", rekla je ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl u intervjuu za norvešku javnu televiziju NRK, a prenosi Reuters.

Enger Mehl je naglasila da norveška vlada trenutačno razmatra nekoliko mjera za jačanje sigurnosti na granici s Rusijom na arktičkom sjeveru, poput ograde, povećanja broja graničnog osoblja ili pojačanog nadzora.

Granični prijelaz Storskog, koji je imao samo nekolicinu ilegalnih pokušaja prelaska granice u posljednjih nekoliko godina, jedini je službeni prijelaz u Norvešku iz Rusije. Bude li se sigurnosna situacija u osjetljivom arktičkom području pogoršala, norveška vlada spremna je zatvoriti granicu u kratkom roku, rekla je Enger Mehl, koja je ovog ljeta posjetila Finsku. 

Granični prijelaz Storskog Foto:Afp

Finska vlada bila je ponukana zatvoriti sve prijelaze iz Rusije u Finsku krajem 2023. nakon što je više od 1300 migranata iz trećih zemalja bez odgovarajućih dokumenata ili viza ušlo u zemlju u tri mjeseca, samo nekoliko mjeseci nakon što je nacija postala članica NATO-a. Kopnena granica Finske s Rusijom duga je 1340 kilometara i cijela je zatvorena.

Kako bi spriječio Moskvu da koristi migrante u onome što finska vlada naziva ruskim "hibridnim ratovanjem", Helsinki trenutačno gradi ograde ukupne duljine do 200 kilometara u odvojenim dijelovima duž granične zone, koja čini dio sjevernog boka NATO-a i služi kao vanjska granica Europske unije.

Inspirirana projektom svojih susjeda, Enger Mehl je rekla da bi takva ograda mogla biti dobra ideja i za Norvešku. 

"To je mjera koja bi mogla postati relevantna na cijeloj granici ili njezinu dijelu između Norveške i Rusije", rekla je Enger Mehl.

Granična postaja Storskog trenutačno je okružena 200 metara dugom i 3,5 metara visokom ogradom podignutom 2016. nakon što je oko 5000 migranata i tražitelja azila prešlo iz Rusije u Norvešku godinu ranije.

Norveška, koja ima 5,6 milijuna stanovnika, članica je NATO-a, ali nije dio Europske unije. No, pripada šengenskom prostoru Europske unije, čije su članice ukinule granične kontrole na međusobnim granicama, jamčeći slobodno kretanje građana.

Pročitajte i ovo Tragični skandal Nakon divlje noći svećenik umro usred drogiranja i seksa s kolegom: "Zajedno su uzeli ecstasy i onda..."

Pročitajte i ovo IZ MINUTE U MINUTU Izraelske specijalne snage ušle u Libanon

 

Povezane teme