Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smirivanje tenzija

Europska država će otvoriti granicu s Rusijom: Objavili i razlog

Rusko - finska granica
Rusko - finska granica Foto: Afp
Finska namjerava otvoriti istočnu granicu s Rusijom koja je prethodno zatvorena kako bi se spriječio priljev migranata. Helsinki je našao dokaze koji upućuju na to da Kremlj organizirano šalje azilante kako bi destabilizirao zemlju.

Finska namjerava ublažiti ograničenja na svojoj istočnoj granici s Rusijom nakon što je promet migranata ondje prestao, rekla je finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen. Helsinki je potpuno zatvorio granicu prošlog tjedna.

"Pažljivo pratimo situaciju, kako se razvija. Sada kada je postalo mirno, nadamo se da možemo, ako ne ići izravno u normalu onda barem otvoriti nekoliko graničnih prijelaza", rekla je Valtonen u intervjuu za POLITICO u petak.

Pročitajte i ovo Gezim Čela velika akcija Pao jedan od najvećih narkobosova na Balkanu: Bio je časnik u specijalnoj policiji, drogu mu našli u vili

Finska je prošlog tjedna zatvorila cijelu svoju istočnu granicu s Rusijom na dva tjedna zbog optužbi da Moskva potiče tražitelje azila da putuju preko njezine granice u zemlje EU-a i NATO-a.

Valtonen je rekla da Finska ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da dođu do granice, organizirajući grupne prijevoze, opskrbljujući ljude opremom i regrutirajući ih. "Ovo je aktivna mjera instrumentalizacije državljana trećih zemalja, što Finska ne može prihvatiti", rekla je.

Pročitajte i ovo Tijela beba u bolnici u Gazi Jezivi prizori VIDEO Pakao u bolnici: Otkrivene mrtve bebe na intenzivnoj, tijela se raspadaju...

Napetosti između Helsinkija i Moskve eskalirale su otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., zbog čega se Finska pridružila vojnom savezu NATO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene