Vrijedna sirovina

Njemački kancelar iznenadno stiže u Beograd, dolazi i Ursula von der Leyen? Sve zbog nečeg što Srbija ima, a EU jako treba

Aleksandar Vučić Foto: Afp
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posljednjih je dana vrlo tražena osoba u Europskoj uniji, a jedna od najvećih zemalja EU obitelji toliko ga treba da će njezin čelni čovjek iznenadno otputovati u Beograd.

Njemački kancelar Olaf Scholtz u petak će izvanredno doputovati u Beograd kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o suradnji EU-a i Srbije o uvozu minerala, među kojima je i jedan od danas najtraženijih – litij. Taj mineral jedan je od ključnih za digitalnu i zelenu tranziciju Europske unije, o kojoj se u Bruxellesu govori već nekoliko godina.

Informaciju je plasirao ugledni Politico navodeći kako je sve procurilo od ljudi koji su upućeni u aktivnosti srpske politike, no inzistiraju na tome da ostanu anonimni.

Pročitajte i ovo Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Politico u svojem tekstu ističe da je Vučić dosad uglavnom bio na marginama u očima europskih političkih čelnika zbog koketiranja s Rusijom i Kinom, stanja na Kosovu i sumnji u izbornu prijevaru.

No Njemačka kao najveći proizvođač automobila u EU-u ima velik interes za osiguranje izvora litija, poglavito unutar Europe, a sve kako bi se smanjila ovisnost o Kini. Neobično je, piše politički list, što Scholtz leti u Srbiju u tako kratkom roku, a na njihovo traženje, kancelarov ured posjet je odbio komentirati.

Pročitajte i ovo Pritisak javnosti Vučić tvrdi da su uništili zemlju: "Ispao sam najgluplji predsjednik na svijetu"

Vlada Srbije prošlog je tjedna najavila da će ponovno pokrenuti radove na projektu iskopavanja litija na zapadu zemlje nakon što je ustavni sud poništio otkazivanje rudarskih iskopavanja. Prije dvije godine najavljeni rudarski iskopi litija izazvali su u susjednoj zemlji masovne prosvjede koji su Vučića natjerali da poništi licenciju koju je Vlada dodijelila rudarskom britansko-australskom konzorciju Rio Tinto.

Pročitajte i ovo Nervoza i psovke U prosvjedima u Srbiji blokirane brojne ceste: Žena izašla iz automobila u koloni i napala novinarku koja je snimala

Politico navodi da o dolasku u Beograd razmišlja i Ursula von der Leyen.