Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nervoza i psovke

U prosvjedima u Srbiji blokirane brojne ceste: Žena izašla iz automobila u koloni i napala novinarku koja je snimala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je na više cesta održan prosvjed u kojemu su blokirani putevi. Prosvjed je organizirao Savez ekoloških organizacija Srbije. U prosvjedima je napadnuta novinarka koja je događaj snimala mobitelom.

Organizatori prosvjeda i građani tražili su od srpskih vlasti obustavu projekta "Jadar". Radi se o eksploataciji litija tvrtke Rio Tinto.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

U subotu od 13 do 14 sati organizirana je jednosatna blokada autoceste Beograd - Subotica kod Novog Sada u oba smjera. Kolona automobila koja se formirala bila je duga nekoliko stotina kilometara. Prosvjednici su propuštali samo automobile u kojima je bilo djece.

Blokirana je i cesta Beograd - Užice - Zlatibor te most u Šapcu. Propuštani su automobili s djecom i hitni slučajevi. Prosvjedi su protekli mirno, a negodovali su samo vozači koji su stajali u kolonama.

Udarila novinarku po ruci zbog mobitela

Blokada ceste prema Zlatiboru i Beogradu bila je kod Ložioničkog mosta. Prosvjed je obilježio incident u kojem je žena izašla iz automobila u koloni i udarila po ruci novinarku portala Nova.rs.

Uz psovke, žena joj je udarcem istepla mobitel kojim je novinarka snimala prosvjed i izvještavala o događaju, piše Nova.rs.

Prosvjednici su blokirali i Ibarsku magistralu u Preljini i magistralni put Šabac - Loznica - Mali Zvornik.

Prema najavama organizatora, prosvjedi će se nastavljati sve do potpune zabrane Rio Tinta. Prvi prosvjed je održan u ponedjeljak kad je na nekoliko lokacija od Beograda do Požege zaustavljen promet na tri sata.

Vlada na korak do odluke, ali...

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je vlada blizu odluke o zabrani iskopavanja litija. Srpski mediji pišu kako je, navodno, predsjednik Aleksandar Vučić protiv toga.

"Blizu smo toga da kažemo – ne želite 'Rio Tinto' u Srbiji - zdravo, doviđenja, ali da vidimo koji je ceh koji su ti pijani bogataši napravili", rekla je Brnabić za provladinu komercijalnu TV Pink. O tome će, istaknula je, razgovarati s Vučićem.

Srpski mediji javljaju da je u Preljini došlo do incidenta. Jedan muškarac je pokušao probiti blokadu na alternativnoj cesti u tom naselju. Prosvjednici su ga zaustavili i onemogućili mu prolazak.

"Pregazio mi je nogu", rekao je jedan od prosvjednika. Policija koja je sve promatrala - nije intervenirala.

Nakon rasprave, situacija se smirila i muškarac je odustao od pokušaja nastavka puta. Nova okupljanja na većini mjesta najavljena su za sljedeću subotu.

Najavili radikalizaciju prosvjeda

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija i udruga, dao je ultimatum Vladi da do 7. siječnja na uvid javnosti stavi sve sporazume, odluke i eventualne ugovore koji su potpisani s "Rio Tintom".

Zatraženo je i da Vlada poništi uredbu o prostornom planu za projekt "Jadar" koji toj korporaciji omogućava dobijanje građevinske dozvole za gradnju rudnika i eksploataciju litija.

Organizatori prosvjeda su, ponavljajući svoje zahtjeve Vladi, najavili da će 15. siječnja radikalizirati prosvjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene