sve zbog Rusije

Donedavno bi ovo bilo nezamislivo: Njemački borbeni avioni stižu u ovu zemlju

Avion P-8 Posejdon Foto: Afp
Njemački ratni zrakoplovi koji mogu pratiti ruske podmornice počet će djelovati uz obalu Škotske sljedeće godine u sklopu obrambenog pakta između Londona i Berlina.

Novi obrambeni sporazum - koji bi u srijedu trebali potpisati ministar obrane John Healey i njegov njemački kolega Boris Pistorius - također će otvoriti put jednoj njemačkoj tvrtki za proizvodnju oružja da otvori tvornicu u Britaniji.

Potreba za proširenjem ove vrste proizvodnih kapaciteta nastala je s početkom ruske invazije na Ukrajinu. Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka radit će zajedno na izgradnji novih projektila dugog dometa. Britanski ministar sporazum s Njemačkom nazvao je prekretnicom u odnosima dviju zemalja što će pomoći i jačanju sigurnosti Europe.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka povećali su troškove za obranu kao odgovor na rat koji je pokrenula Rusija u Ukrajini.

"Sigurnost u Europi ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Rusija vodi rat protiv Ukrajine, povećava proizvodnju oružja i više je puta pokrenula hibridne napade na naše partnere u istočnoj Europi", poručio je Boris Pistorius, njemački ministar obrane.

Rusija cilja podvodne kabele, plinovode i drugu infrastrukturu ispod mora. Velika Britanija i Njemačka obvezat će se na zaštitu takve infrastrukture i jačati sposobnost podmorskog nadzora.

Planirana njemačka flota špijunskih zrakoplova lovaca na podmornice - pomorski patrolni zrakoplov P8-Posejedon - također će djelovati povremeno iz baze Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Lossiemouthu u Škotskoj. No točan datum još nije poznat jer bi zrakoplov koji proizvodi američki Boeing u njemačku vojsku trebao stići najranije iduće godine.

Njemački ratni zrakoplovi također u nekom bi trenutku mogli biti naoružani britanskim torpedima, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Loša vijest Nikad više maslina, a nikad manje maslinova ulja: Krivac je poznat, a sve će utjecati i na cijenu

Pročitajte i ovo np sjeverni velebit Povratak rijetke vrste životinje koja na našim područjima nije viđena više od 70 godina