Prijetnja iz Rusije

Opasnost prijeti: Procurio novi plan Njemačke u slučaju velikog rata u Europi

Vojna vježba, ilustracija Foto: Afp
U slučaju većeg ratnog sukoba u Europi, Njemačka je dopunila dokument koji donosi planove za zbrinjavanje stanovništva.

Prvi put od Hladnog rata Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja ratnog sukoba u Europi. Savezni ministri prijetnju vide u Rusiji te su u skladu s time dopunili naputke u dokumentu na 67 stranica, poznatom kao Okvirna direktiva za cjelokupnu obranu. Najnovija verzija objavljena je proteklog tjedna, a predviđa potpunu transformaciju života njemačkih građana u slučaju rata.

Pročitajte i ovo zagrebačka Trešnjevka Uhićen vozač kamiona koji je u stravičnoj nesreći usmrtio ženu: Policija objavila detalje

Sada je jasno da je Njemačka, koja je držala antimilitaristički stav još od okončanja Drugog svjetskog rata, stjecajem okolnosti prisiljena prilagoditi svoju sigurnosnu i vojnu politiku u svjetlu ruskog sukoba u Ukrajini.

U ratnim uvjetima ponovno bi se uspostavila obvezna regrutacija u vojsku, a kvalificirani radnici stariji od 18 godina sudjelovali bi tako da obavljaju razne poslove. Stručne ekspertize liječnika, psihologa, medicinskih sestara i veterinara mogle bi se preusmjeriti u vojnu službu.

Pročitajte i ovo potraga u Grčkoj Pronađeno tijelo poznatog televizijskog voditelja, objavljeno i gdje

Dokument kao jedan od koraka u slučaj ratnog stanja navodi i racionalizaciju resursa i hrane. U slučaju smanjenja zaliha hrane, vlada bi osigurala zalihe kako bi svakom građaninu mogla pružiti jedan topli obrok dnevno na neodređeno vremensko razdoblje. Ključni resursi poput nafte i bezina racionalizirali bi se kuponima, a od mjera civilne zaštite spominju se pretvaranje podzemnih željeznica u bunkere i priprema bolnica za priljev pacijenata, piše CNN.

Povezane teme